UNInterviu cu Maxim Lebedinschi: 139 de secții sunt recomandarea oficială a MAEIE. Totul e un joc murdar, pus la cale de unii politicieni ca să discrediteze CEC și să-și mobilizeze electoratul

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, cel mai discutat funcționar din ultimele zile, este invitatul emisiunii UNInterviu de astăzi, marca UNIMEDIA, la care a explicat decizia cu privire la numărul secțiilor de votare ce urmează a fi deschise în străinătate la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. „Am înaintat 3 solicitări către Ministerul de Externe și către Guvern să ne spună câte secții putem deschide și pentru câte vom avea bugetul necesar, având în vedere că prim-ministrul Aureliu Ciocoi ne spune în permanență că bani nu sunt. Până la ziua de astăzi am primit un singur răspuns, care ne spune că trebuie deschise nu mai puține secții câte au fost organizate și la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020. Atât. În rest, doar acuzații cinice ce au un singur scop - jocuri politice ale unor formațiuni și discreditarea membrilor CEC”, a declarat Maxim Lebedinschi.

Foto: UNIMEDIA

Mai mult decât atât, secretarul CEC afirmă că Ministerul de Externe nu a venit până în prezent cu niciun răspuns la întrebarea dacă pot fi organizate, în unele țări, secții de votare în alte locații decât cele permise de legislația statelor, cum sunt ambasadele și consulatele Republicii Moldova.

„Noi nu avem competențe de a decide locații noi în afara țării noastre, iar Ministerul de Externe nu a venit cu vreun răspuns clar. Noi chiar am fi dorit, reieșind din situația înregistrată la alte scrutine, să schimbăm măcar locațiile unor secții, pentru a asigura accesul mai ușor al cetățenilor la vot, dar nici în acest sens nu am primit vreun răspuns de la cei responsabili de la Guvern”, a mai spus Lebedinschi.


Secretarul CEC afirmă că cifrele de 190 și mai multe secții de votare despre care se vorbește că ar fi necesare pentru a fi deschise în diasporă au fost în mod special invocate în public.

„Totul are un singur scop, de a se crea această așa-numită problemă, de a discredita membrii CEC și de a-i atrage în jocurile politice puse la cale de unele formațiuni și pentru mobilizarea propriului electorat.

Noi nu suntem politicieni, noi nu putem adopta decizii fără acoperite financiară și bază legală. Cum putem să organizăm mai multe secții, dacă buget nu a fost alocat nioci pentru aceste 139? Pe urmă cine va achita cheltuielile? Salariile membrilor birourilor de circumscripție?”, a menționat Lebedinschi.

Potrivit lui, instanțele de judecată ar urma să-și spună cuvântul pe marginea acestor probleme, iar subiectul va fi pus în discuție, în mod repetat, la ședința CEC anunțată pentru mâine la ora 15:00.

Lebedinschi a comentat și atenționarea Serviciului de Informații și Securitate privind deschiderea unor secții de votare în zona de securitate și a menționat că instituția pe care o reprezintă a aflat din presă despre aceste „așa-numite îngrijorări”.

Urmăriți aici întreaga emisiune:


Pub