Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peskov: „Protasevici sau Minskul ar…

Peskov: „Protasevici sau Minskul ar trebui să clarifice cererea cu privire la presupusa finanțarea de către Rusia a canalului de Telegram NEXTA”

Cofondatorul canalului de Telegram NEXTA Roman Protasevici sau oficialii din Minsk ar trebui să explice declarația despre presupusa finanțare a acestei surse de informare de către un „om de afaceri din Federația Rusă”. Despre asta a declarat luni, 7 iunie, secretarul de presă al liderului de la Kremlin Dmitri Peskov, scrie tass.ru.

„În primul rând, (pe proprietarul canalelor de Telegram Uralkim și Uralkalia, Dmitry) Mazepin nu l-a acuzat nimeni. Numele de familie al lui Mazepin nu a fost pronunțat de Protasevici”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Într-adevăr, omul de afaceri Mazepin, legat de Ural, a spus că nu are nimic și că nu poate [avea la finanțarea acestui canal]. Probabil, Protasevici a vorbit despre altcineva, dar nu a precizat. Și partea belorusă nu a specificat”, a remarcat Peskov. „Deoarece au fost făcute astfel de afirmații, astfel de acuzații ar trebui probabil clarificate într-un fel”, a spus Peskov.

Anterior, Protasevici, într-un interviu acordat canalului de televiziune ONT din Belarus, a declarat că activitățile, recunoscute ca fiind extremiste în Belarus, ar fi fost sponsorizate de compania unui rus „legat de Ural” și de minerit. Mazepin a negat orice implicare în sponsorizarea acestei resurse.

Într-un interviu acordat ziarului Kommersant publicat la 30 mai, șeful Ministerului de Externe din Belarus a spus că serviciile speciale rusești au informat conducerea republicii despre provocările care se pregăteau înainte de alegerile prezidențiale din 9 august. Potrivit acestuia, în acel moment existau presupuneri cu privire la posibila implicare în acest lucru, inclusiv a foștilor oligarhi ruși.

Postul naţional de televiziune din Belarus (ONT) a difuzat joi, 3 iunie, declaraţii video în care jurnalistul de opoziţie, Roman Protasevici, arestat, la data de 23 mai, după deturnarea avionului Ryanair „şi-a recunoscut vina în organizarea și pregătirea acțiunilor care încalcă ordinea publică şi a spus că vrea să-şi îndrepte greşelile”, relatează tass.ru.

În imaginile video, Roman Protasevici, a afirmat că a îndemnat „la proteste împotriva regimului şi a dat asigurări că îl respectă pe președintele Aleksandr Lukaşenko”. În context, jurnalistul a mai spus că vrea să-şi îndrepte greşelile şi să ducă o viaţă liniştită, departe de politică.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Roman Protasevich este fostul editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.