04:03:07 19.04.2024
Stiri

CEC-ul ar fi acționat la COMANDA lui Igor Dodon când a decis să deschidă doar 139 de secții de votare peste hotare: „Putem și trebuie să ne așteptăm la o FALSIFICARE a rezultatelor alegerilor în favoarea acestui agent electoral”

Actualitate 07.06.2021 08:59 Vizualizări5164 Autor: Ziarul National
CEC-ul ar fi acționat la COMANDA lui Igor Dodon când a decis să deschidă doar 139 de secții de votare peste hotare: „Putem și trebuie să ne așteptăm la o FALSIFICARE a rezultatelor alegerilor în favoarea acestui agent electoral”


Comisia Electorală Centrală (CEC) ar fi îndeplinit comanda politică a lui Igor Dodon atunci când a decis să deschidă doar 139 de secții de votare în diaspora și nu cel puțin 190 așa cum a recomandat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. De această părere sunt analiștii politici Ion Tăbîrță și Anatol Țăranu.

„Se adeverește că Maxim Lebedinschi este persoana cu cea mai mare influență la CEC. Este evident că această influență politică vine din zona socialiștilor. Ei știu bine că diaspora nu votează pentru socialiști. Astfel, se încearcă a diminua la maxim impactul diasporei asupra rezultatului alegerilor”, a menționat Ion Tăbîrță. Sursa citată a mai afirmat că dreapta politică trebuie să riposteze consolidat la această decizie a CEC-ului.

Citește și: Lebedinschi, ex-consilierul lui Dodon, ar face PRESIUNI enorme asupra CSJ, pentru ca Balinschi să fie EXCLUS din cursa electorală: „Stimați judecători, v-ați convins deja că nimic nu este veșnic în Moldova. Dodonii vin și pleacă, dar zi de zi...”

„Este nevoie de o reacție vehementă a dreptei și, cel mai important, de o reacție consolidată. Să nu fie o acțiune de partid din care fiecare formațiune să încerce să scoată dividende electorale”, a precizat Tăbîrță pentru Deschide.md.

Acesta a mai spus că această decizie se înscrie în abordarea disprețuitoare a lui Igor Dodon pentru diaspora care a calificat-o ca „electorat paralel”.

CITIȚI și ÎNREGISTRARE PREALABILĂ // Peste 100 de mii de cetățeni ai R. Moldova au transmis CEC-ului că vor vota în străinătate pe 11 iulie: Cei mai mulți în Italia, Marea Britanie, Germania și Franța

Analistul Anatol Țăranu la fel susține că majoritatea în CCEC i se subordonează lui Igor Dodon. „Este o decizie vădit în favoarea unui agent electoral. După decizia de sâmbătă putem și trebuie să ne așteptăm la o falsificare a rezultatelor alegerilor în favoarea acestui agent electoral pe care-l favorizează CEC. Este evident că a fost comanda lui Igor Dodon. Încă atunci când se completa componența CEC socialiștii au avut un cuvânt greu de spus și acum vedem rezultatele”, a amintit Țăranu.

Citește și: Mai multe secții de vot pentru locuitorii din Transnistria la alegerile din 11 iulie: CEC a publicat lista localităților în care transnistrenii vor putea merge la urne


Totodată, potrivit lui Țăranu, și mărirea numărului de secții de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului denotă „această abordare absolut părtinitoare, fiindcă acolo trebuie să ne așteptăm la convoaie de alegători, care vor fi aduși cu susținerea regimului separatist, pentru a vota alianța comuniștilor și a socialiștilor”.

Citește și: La parlamentarele anticipate ca la prezidențiale: CEC a aprobat, la propunerea fostului consilier al lui Dodon, deschiderea a numai 139 de secții de vot pentru moldovenii din DIASPORA, față de 190 cât a propus MAEIE

Analistul este convins că în urma deciziei părtinitoare a autorității electorale, „diaspora se va mobiliza și mai masiv”. „Problema este că această activizare a diasporei nu va putea fi acoperită tehnic, pentru că se poate repeta situația de la scrutinul trecut când la mai multe birouri electorale s-au terminat buletinele de vot sau timpul a expirat, iar cozile au rămas”, a mai explicat Țăranu.

Citește și: Mesaj ULTIMATIV al Maiei Sandu, după ce CEC a tăiat 51 de secţii de votare pentru DIASPORA: "Majoritatea dodonistă din CEC a mers iarăși împotriva poporului... Somez CEC să-și revadă imediat decizia"

De menționat că mai multe formațiuni de drepta au contestat în instanța de judecată decizia CEC de a deschide doar 139 de secții de votare peste hotare, în condițiile în care peste 100 de mii de moldoveni din diaspora și-au anunțat intenția de a vota la alegerile de la 11 iulie curent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md