04:42:24 24.04.2024
Stiri

Maia Sandu a semnat DECRETUL privind constituirea Comitetului consultativ anticorupție: „Sperăm că aceste informații vor fi utile pentru organele noastre de drept, care se mișcă prea încet”. Comitetul va fi condus de o JURNALISTĂ

Actualitate 07.06.2021 13:59 Vizualizări9116 Autor: Ziarul National
Maia Sandu a semnat DECRETUL privind constituirea Comitetului consultativ anticorupție: „Sperăm că aceste informații vor fi utile pentru organele noastre de drept, care se mișcă prea încet”. Comitetul va fi condus de o JURNALISTĂ


Președintele Maia Sandu a semnat astăzi decretul privind constituirea Comitetului consultativ independent anticorupție, care are menirea de a prezenta informații despre corupția mare din R. Moldova.

Comitetul este format din șase experți anticorupție și va fi finanțat prin intermediul unor programe din Uniunea Europeană și SUA.

„Acest comitet ne va prezenta informații despre corupția mare din R. Moldova și sperăm că această informație va fi utilă organelor de drept din R. Moldova, care au ca sarcină să investigheze astfel de cazuri. Organele de drept se mișcă foarte încet, mult mai încet decât grupările corupte care fură această țară. Partenerii noștri de dezvoltare știu cât e de gravă situația și sunt gata să ne ajute, inclusiv în ceea ce privește activitatea acestui grup, care va fi susținut de UE și SUA. Acest grup este constituit printr-un decret al președintelui R. Moldova. Aici și se încheie interacțiunea dintre Președinție și Comitetul consultativ independent anticorupție. Acest comitet e liber să cerceteze orice subiect, suspiciune de corupție, indiferent despre cine e vorba”, a menționat Maia Sandu astăzi, în cadrul unui briefing de presă.

Comitetul va fi condus de jurnalista Alina Radu, iar din componența sa mai fac parte următoarele persoane:

James Wasserstrom, fost angajat al Ambasadei SUA în Afganistan;

Drago Kos, fost președinte GRECO;

Laura Ștefan – a lucrat în Ministerul Justiției din România;

Tamara Azin - a activat 15 ani la Banca Națională a Moldovei, după care la Fondul Monetar Internațional;

Nadejda Hriptievschi – juristă.

James Wasserstrom a menționat că aceasta va fi a treia misiune de acest gen în care este implicat.

„Prima misiune a fost în Afganistan, iar ulterior am lucrat în Ucraina. Noi vom prezenta recomandări serioase organelor de drept, care nu vor trebui puse pe polițe și uitate. Ne așteptăm ca autoritățile să acționeze în baza acestor recomandări. În câteva luni ne așteptăm să facem unele rapoarte. Aceste rapoarte vor implica instituții afectate de corupție. Vom analiza documentele din sursele deschise, nu clasificate. Vom face un tablou cât mai clar. Noi vom veni cu această expertiză și ne așteptăm la rezultate foarte bune. Avem câțiva donatori din partea UE și SUA și ne așteptăm să obținem finanțare și de la alte instituții. Bugetul Comitetului nu e definitivat. Cel mai important e că activitatea noastră începe mâine. Avem o ședință organizațională cu membrii Comitetului. Vom decide cu ce vom începe, deoarece avem mai multe idei. Ne vom ocupa cu sectorul financiar-bancar în primul rând. Vom avea o agendă încărcată”, a conchis James Vastersos.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md