13:54:53 16.04.2024
Stiri

Procurorii au REFUZAT să inițieze peste 20 de proceduri penale pe cazuri de ÎMBOGĂȚIRE ILICITĂ a unor deputați, procurori sau primari, sesizate de ANI: „Scopul de prevenire și combatere a corupției în Republica Moldova ar putea fi compromis”

Actualitate 07.06.2021 16:28 Vizualizări2157 Autor: Ziarul National
Procurorii au REFUZAT să inițieze peste 20 de proceduri penale pe cazuri de ÎMBOGĂȚIRE ILICITĂ a unor deputați, procurori sau primari, sesizate de ANI: „Scopul de prevenire și combatere a corupției în Republica Moldova ar putea fi compromis”


Angajații Procuraturii Generale au refuzat să inițieze 21 de proceduri penale în privința unor cazuri de fals în declarații și îmbogățire ilicită, semnalate de Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Potrivit ANI, denunțurile trimise Procuraturii Generale vizau deputați, procurori, un primar și doi funcționari publici cu statut special, un conducător de instituție publică, un președinte de raion și un funcționar public.

„În cadrul controalelor efectuate pe numele acestor subiecți, ANI a sesizat organele Procuraturii despre bănuielile rezonabile cu privire la aspectul îmbogățirii ilicite și falsului în declarații. Astfel, procurorii nu au dat curs unui număr de opt dosare pe subiectul falsului în declarații, care au fost admise de către cinci procurori verificați de ANI, dar și de patru dosare care vizează aspectele privind îmbogățirea ilicită în care figurează un fost deputat, un funcționar public cu statut special, un primar și un funcționar public. Printre motivele invocate de procurori se numeră lipsa elementelor componente ale infracțiunii, expirarea termenului de examinare (de decădere/de prescripție) sau contestarea actelor de constatare de către subiecții de control în instanța de contencios administrativ”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

CITIȚI și Justiția, de partea lui Diacov în lupta cu ANI

În cazul altor șapte cauze suspendate de către procurori, după ce ANI a semnalat cazuri de îmbogățire ilicită și fals în declarații în care sunt vizați trei deputați, un președinte de raion și un conducător de instituție de stat, procurorii au motivat că nu pot examina demersurile ANI, deoarece actele de constatare ale ANI nu sunt definitive în instanța de judecată.

„Este regretabil că instituția noastră se confruntă cu standarde duble în deciziile luate de către organele Procuraturii. Principalul obiectiv al instituției noastre este de a-și îndeplini onest misiunea, însă, în condițiile acestor impiedimente, inclusiv abordărilor divergente ale factorilor de decizie din alte instituții anticorupție, scopul de prevenire și combatere a corupției în Republica Moldova ar putea fi compromis. ANI intenționează să invite Procuratura Generală într-o ședință tehnică de lucru în scopul identificării unor soluții viabile și legale pentru problemele semnalate”, cităm din același comunicat de presă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md