11:30:39 23.04.2024
Stiri

SIS dă ALARMA în privința deschiderii de către CEC a unor secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului: „Se creează circumstanțe pentru FRAUDAREA scrutinului la aceste secții de votare”

Actualitate 07.06.2021 17:59 Vizualizări4360 Autor: Ziarul National
SIS dă ALARMA în privința deschiderii de către CEC a unor secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului: „Se creează circumstanțe pentru FRAUDAREA scrutinului la aceste secții de votare”


Serviciul de Informații și Securitate (SIS) atenționează, prin intermediul unui comunicat oficial, asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul viitorului scrutin parlamentar.

SIS se referă în mod special la deschiderea de către Comisia Electorală Centrală (CEC) a unor secții de votare în localități cu regim sporit de securitate, necontrolate de către autoritățile constituționale ale R. Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente, fiind vorba de regiunea transnistreană.

„Urmare a analizei vulnerabilităților și riscurilor de securitate, SIS constată apariția unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, apăruți în contextul Hotărârii CEC 5 iunie 2021, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Tighina. Riscurile rezidă din decizia de plasare a trei secții de vot, una - în comuna Corjova, raionul Dubăsari, și celelalte două - în municipiul Tighina, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale R. Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente. De asemenea, nu va putea fi asigurată activitatea imparțială și neinfluențată de structurile paramilitare ilegale de la Tiraspol a membrilor secțiilor de vot, prezența și securitatea observatorilor naționali și internaționali. În acest sens, reliefăm că situațiile enumerate creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului la aceste secții de votare”, menționează SIS.

Citește și: CEC-ul ar fi acționat la COMANDA lui Igor Dodon când a decis să deschidă doar 139 de secții de votare peste hotare: „Putem și trebuie să ne așteptăm la o FALSIFICARE a rezultatelor alegerilor în favoarea acestui agent electoral”

Potrivit instituției, CEC nu a consultat Serviciul „în materie de riscuri și amenințări din partea regimului de la Tiraspol, care în permanență s-a opus și a interzis desfășurarea pe teritoriul controlat a oricărui tip de exercițiu electoral național”.

„Opinia SIS are la bază nu doar informațiile deținute la nivel instituțional, ci și incidentele înregistrare în anii precedenți. Spre exemplu, așa-numita administrație secesionistă în permanență s-a opus deschiderii secțiilor de votare pe teritoriul regiunii transnistrene. Drept urmare, a fost restricționată, frecvent chiar și interzisă, intrarea în mun. Tighina a membrilor biroului electoral din Varnița, care se deplasau cu urna mobilă la penitenciarele nr. 8 și nr. 12, uneori se permitea neoficial abia după implicarea OSCE. La alegerile parlamentare din 2019, de către structurile paramilitare transnistrene a fost sechestrată tehnica de calcul și alte bunuri destinate pentru secția de votare din s. Hagimus, r. Căușeni. Cu referire la comuna Corjova din raionul Dubăsari, menționăm că așa-numita administrație de la Tiraspol o cataloghează drept cartier al or. Dubăsari, context în care se opune vehement, inclusiv cu aplicarea forței, oricăror activități electorale desfășurate de autoritățile constituționale.

Citește și: Mai multe secții de vot pentru locuitorii din Transnistria la alegerile din 11 iulie: CEC a publicat lista localităților în care transnistrenii vor putea merge la urne

La fiecare scrutin de până la anul 2011, așa-numita miliție și grupe de „apărători transnistreni” blocau accesul spre secția de votare, fiind înregistrare cazuri când a fost vandalizată în ziua votării. Ulterior, pentru evitarea destabilizărilor, autoritățile au decis mutarea secției din Corjova în satul Cocieri”, argumentează SIS.

Comisia Electorală Centrală a decis sâmbăta trecută organizarea a 44 de secții de votare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Tighina și unele localități ale raionului Căușeni, cu două mai multe decât la alegerile prezidențiale din toamna trecută.

În același timp, membrii CEC au refuzat să majoreze numărul secțiilor de vot peste hotare, acolo unde alegătorii au stat la cozi imense ori s-au epuizat buletinele de vot la alegerile prezidențiale din toamna trecută.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md