16:16:29 28.03.2024
Stiri

Economii de circa 2 MILIARDE de lei anual în urma LICHIDĂRII raioanelor. Ex-premier: „Pe viitor, însă, reorganizarea administrativă ar permite atragerea țintită a investițiilor pentru localități”

Actualitate 07.06.2021 18:59 Vizualizări3900 Autor: Ziarul National
Economii de circa 2 MILIARDE de lei anual în urma LICHIDĂRII raioanelor. Ex-premier: „Pe viitor, însă, reorganizarea administrativă ar permite atragerea țintită a investițiilor pentru localități” Facebook


„Reforma administrativă este absolut necesară, pentru a da un impuls de dezvoltare R. Moldova. Doar prin reorganizarea raioanelor, care de fapt reprezintă o verigă în plus și pune frână în calea dezvoltării localităților și a R. Moldova, putem obține rezultate bune pentru oameni, care să beneficieze de drumuri, apă, canalizare, școli și grădinițe reparate. Este și o măsură care va fortifica autonomia locală, prin oferirea unor pârghii suplimentare primarilor”, este de părere fostul premier Ion Chicu.

Potrivit lui, doar la prima etapă reorganizarea raioanelor va asigura economii de aproape 2 miliarde de lei anual, bani care pot fi deja mâine direcționați pentru astfel de proiecte necesare oamenilor.

„Pe viitor, însă, reorganizarea administrativă ar permite atragerea țintită a investițiilor pentru localități. Și da, îmi asum acest obiectiv, doar că „reforma lui Chicu” niciodată nu s-a făcut în secret. Propunerile cu care am venit au vizat, pe lângă reorganizarea raioanelor, aplicarea principiului amalgamării voluntare pentru nivelul I al autorităților publice locale, care presupune orientarea tuturor mijloacelor financiare (cheltuite anterior pentru întreținerea administrației locale) spre finanțarea obiectivelor de infrastructură din localitățile cetățenii vor decide voluntar comasarea. Astfel, tot ce se cheltuia anterior pentru întreținerea administrației, ar fi putut merge spre obiecte de infrastructură”, a menționat acesta.

Fostul premier a amintit că în luna mai 2020 a inițiat crearea unui grup de lucru pentru a pregăti reforma administrației publice locale. „Iar atunci s-a discutat cu toți președinții de partide prezente în Parlament. Subiectul discuției a fost delegarea unui reprezentant al partidului într-un grup de lucru prezidat de prim-ministru, ca să pregătim reforma. Absolut toți au delegat – și PSRM lui Igor Dodon și PAS-ul Maiei Sandu, care astăzi atât de vehement se dezic de aceasta. Deci, este politică, este grija pentru rating, dar este și interesul statului. Stimați politicieni, să lăsați ipocrizia și populismul -demonstrați oamenilor curaj și onestitate! Dacă nu vom pune în capul mesei interesul statului, lumea nu va mai crede nici în politic, nici în stat”, a conchis sursa citată.

De menționat că socialiștii lui Igor Dodon sunt categoric împotriva lichidării raioanelor, chiar dacă acestea sunt un aspirator de bani publici și ajută prea puțin autoritățile publice locale, potrivit Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md