Volodîmîr Zelenski propune transformarea Cenobîlului într-o zonă turistică

33-de-ani-de-la-explozia-nucleara-de-la-Cernobil–56549-1556265239

Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a propus crearea unei zone turistice în zona centralei nucleare de la Cernobîl (ChNPP), care ar deveni un magnet pentru călătorii din întreaga lume. Despre acest lucru a anunțat RIA Novosti.

Potrivit lui, autoritățile țării au aprobat deja un plan de revitalizare a centralei nucleare de la Cernobîl pe trei ani, care include refa cerea infrastructurii urbane, un nou concept de dezvoltare a teritoriului și un program de atragere a turiștilor străini.

„Zona înstrăinată ar trebui să devină o zonă de renaștere”, a spus Zelenski.

Ucraina a deschis Cernobîlul pentru turiști în 2011. Călătoriile au loc în grupuri organizate sub controlul strict al funcționarilor din zonele eliminate anterior de radiații. Înainte de pandemia de coronavirus, zona era vizitată anual de cîteva zeci de mii de persoane. Pentru intrarea ilegală în zonele din împrejurimea centralei nucleare de la Cernobîl, este stabilită o amendă mare.

Accidentul de la Centrala nucleară de la Cernobîl a avut loc la 26 aprilie 1986. El este considerat unul dintre cele mai mari dezastre provocate de om din istorie. Ca urmare a exploziei în cel de-al patrulea bloc al stației, au fost expuse radiațiilor radioactive aproape 8,4 milioane de persoane. În jurul centralei nucleare a fost creată o așa-numită zonă de înstrăinare, unde încearcă să pătrundă anual sute de călători.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente