Platforma DA a depus două contestații la Curtea de Apel privind decizia CEC de a deschide 139 de secții de votare în diasporă

mainDA

Platforma DA a contestat decizia CEC privind numărul secțiilor de vot deschise în afara țării și, conform hotărârii Curții de Apel, contestația respectivă a fost conexată cu celelalte trei, venite din partea altor entități politice, într-un singur dosar. Dosarul va fi examinat în ședința de joi, 10 iunie, de la ora 10.00. 

„Reieșind din practica defectuasă a Comisie Electorale Centrale pe alte dosare similare și în urma conexării contestației depuse de Platforma DA, reprezentantul cu drept de vot consultativ la CEC al formațiunii, Ion Botnarenco, a solicitat în ședința de judecată să fie stabilit un termen fix pentru prezentarea tuturor actelor (probelor) care au stat la baza emiterii hotărârii contestate în vederea evitării oricăror amânări suplimentare din partea Comisiei Electorale Centrale”, se arată în nota informativă a Platformei DA.

Platforma DA a contestat și decizia CEC privind organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului (regiunea transnistreană), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021 și cere anularea acesteia.

Amintim că, la propunerea secretarului general al CEC, Maxim Lebedinschi, fost socialist, s-a decis deschiderea a doar 139 de secții, în pofida faptului că Ministerul de Externe a cerut să fie deschise 190 (în condițiile când la alegerile prezidențiale nu se ajungeau buletine de vot la multe secții din diasporă).

După această decizie, la adresa CEC au venit mai multe critici din partea PAS, care azi a contestat la Curtea de Apel această decizie. De asemenea, cu o reacție în acest sens a venit și Maia Sandu, care a menționat că decizia CEC este o încălcare sfidătoare a legii și o batjocură la adresa cetățenilor din diasporă care vor să voteze. Totodată, și Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău, Hotărârea Comisiei Electorale Centrale.

Totodată, în lista de AICI puteți vedea unde vor fi amplasate toate secțiile de votare.

Pe 28 aprilie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională introducerea stării de urgență, lucru ce a dat undă verde președintei Maia Sandu să dizolve parlamentul. Ulterior acestei decizii, Maia Sandu a anunțat că a semnat un decret de dizolvare a parlamentului și că, în data de 11 iulie 2021, vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente