Ciocoi se declară „nedumerit” de decizia CEC: „Guvernul va face tot posibilul”

Ilie Gulca
07/06/2021

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, „încurajează” Comisia Electorală Centrală să își revadă decizia privind deschiderea a doar 139 de secții de votare în afară. Decizia Comisiei Electorale Centrale din 5 iunie 2021 a provocat proteste în fața sediului său.  

„În scopul asigurării desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, Guvernul va face tot posibilul pentru acoperirea financiară a bunei organizări a scrutinului electoral atât în Republica Moldova, cât și peste hotare. Mai mult, Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare”, se menționează într-un comunicat al Guvernului.

„Suntem nedumeriți că Comisia Electorală Centrală nu a luat în considerație recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situația să gestioneze procesul de vot, în mod special în țările în care mulți concetățeni de-ai noștri nu au avut posibilitatea să-și exercite dreptul constituțional de a vota la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020.”

De asemenea, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, și-a exprimat regretul că, în contextul pandemic COVID-19, nu s-a ținut cont de faptul că deschiderea mai multor secții de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecție și distanțare socială.

Comisia Electorală Centrală a precizat, luni, că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 au fost constituite în total 2.142 de secții de votare. Dintre acestea, 139 de secții de votare pentru cetățenii R. Moldova aflați peste hotare, iar 44 de secții – pentru cetățenii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.

Ilie Gulca
07/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii