‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermierii vând la un preț mizer laptele la fabrici, chiar dacă costurile au crescut...

Fermierii vând la un preț mizer laptele la fabrici, chiar dacă costurile au crescut cu 40%

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Anul 2020 a fost marcat prin scumpirea esențială a furajelor pe piața locală ca rezultat al secetei înregistrate pe parcursul anului.

Acest lucru a afectat grav producătorii din sectorul zootehnic, în special cei din sectorul laptelui, ale căror costuri de producție s-au majorat cu până la 40%.

Sperând la un preț mai bun pentru lapte, aceștia au apelat la fabricile de procesare, care au refuzat să majoreze prețul oferit pentru lapte.

Potrivit producătorilor, mai degrabă ar fi vorba despre înțelegeri stabilite între fabricile de procesare, deoarece, cu excepția unei singure, toate au refuzat să majoreze prețurile.

Am apelat la Ana Pancrat, președinta Asociației Fermierilor-Producători de Lapte, care ne-a confirmat faptul că prețul laptelui a rămas neschimbat, iar fermierii continuă să înregistreze pierderi.

„În medie, producătorii primesc 5,8 -6,1 lei pentru un litru de lapte, în dependență de distanța de la fabrica de procesare. Prețul a rămas neschimbat din toamna anului 2020, am solicitat fabricilor să majoreze prețul pentru lapte, însă, în zadar. O singură fabrică a majorat puțin prețul. Dacă e să vorbim de cheltuielile suportate de fermieri pentru producerea laptelui, avem cu circa 40% costuri mai mari. Respectiv, o bună parte din fermieri înregistrează pierderi importante”.

În condițiile în care sectorul laptelui înregistrează un declin esențial în ultimul deceniu, producția de lapte reducându-se cu 38% în această perioadă, măsuri esențiale de sprijin a producătorilor autohtoni nu au fost întreprinse.

‹ adv ›

Pe data de 4 iunie 2021 a fost încheiat apelul de recepționare a cererilor privind plățile directe per cap de animal.

Totuși, până la disponibilitatea acestuia, o bună parte din micii fermieri au dus o parte din efectivul de vaci la abator, pentru a reduce cheltuielile de producție și consumul.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›