image
Sursa foto: Jurnal.md

Euronews: UE anunță că va acorda un ajutor de 600 de milioane de euro pentru RM, înainte de alegerile decisive din iulie

Republica Moldova va beneficia de un plan de recuperare economică de 600 de milioane de euro, pe parcursul unei perioade de trei ani, un efort fără precedent din partea Comisiei Europene față de o țară care nu aparține de blocul european, relatează Euronews.

Comisia Europeană a declarat că Republica Moldova va primi banii între 2021 și 2024 pentru a o ajuta să se recupereze economic după pandemia de coronavirus și pentru a atrage investiții.

Planul este condiționat de reformele judiciare și anticorupție, comentează Euronews.

„Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri.Planul de redresare economică al UE este un efort fără precedent de a ajuta țara în eforturile sale de a restabili și stimula agenda ambițioasă de reformă în interesul cetățenilor”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Moldova s-a clasat pe locul 115 din cele 180 de țări în Indicele de percepție a corupțiilor din 2020 al Transparency International.

Banii europeni, care vor ajunge în Moldova sub formă de împrumuturi, granturi și investiții, sunt meniți să promoveze creșterea economică și sunt direcționați spre domenii precum tehnologie digitală, infrastructură și educație. UE extinde ajutorul financiar cunoscut sub numele de asistență macrofinanciară țărilor partenere în anumite condiții.

Cetățenii RM vor participa luna viitoare la alegerile parlamentare anticipate care au fost convocate în aprilie după ce președintele pro-occidental al țării, Maia Sandu, a dizolvat parlamentul.

Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon, care era susținut de Moscova, la alegerile prezidențiale din noiembrie. Ea a militat pentru pro-democrație, anticorupție și pentru relații mai strânse cu UE, cel mai mare partener comercial al RM.

Un sondaj efectuat luna trecută arată că mai mult de două treimi dintre respondenți s-au pronunțat pentru adersarea RM la UE.

În 2020, UE a sprijinit Moldova cu peste 127 de milioane de euro pentru a ajuta țara să facă față impactului pandemiei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: