Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel decizia CEC: „Hotărârea vine în contradicție cu principiile unui stat democratic”

Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău, Hotărârea Comisiei Electorale Centrale, prin care aceasta a refuzat majorarea numărul secțiilor de votare în străinătate. Astăzi, juriștii blocului au mers la Curte pentru a depune actele în original. Concurentul electoral îi cere instanței judecătorești să anuleze decizia CEC, de a înființa în afara hotarelor Republicii Moldova doar 139 de secții de votare, față de 190 de secții cât a propus Ministerului Afacerilor Externe Integrării Europene. 

Foto: UNIMEDIA

Potrivit lui Renato Usatîi, hotărârea vine în contradicție cu principiile unui stat democratic și lezează drepturile sale fundamentale prevăzute în Constituție și Codul electoral în ceea ce privește dreptul de a fi ales. „Acesta nu poate fi perceput separat de dreptul de vot”, se arată în sesizare. „Prin hotărârea respectivă se aduce atingere drepturilor a peste un milion de cetățeni moldoveni aflați peste hotare”.

„În situația în care la scrutinul precedent la înregistrarea prealabilă a 60.000 de alegători, au votat 263 177 de cetățeni, este rezonabil de așteptat ca la înregistrarea prealabilă din 26 mai 2021 a 100 050 cetățeni, numărul votanților va fi mult mai mare decât la scrutinul precedent. Prin sesizarea depusă la Curtea de Apel Chișinău, Blocul electoral „Renato Usatîi își manifestă solidaritatea cu cetățenii Republicii Moldova din diaspora și își exprimă dezaprobarea față de această gravă tentativă a CEC de derapare de la normele unui stat democratic și de lezare a unor drepturi constituționale în interesul unor concurenți electorali, cărora le este frică de votul propriului lor popor”, se mai arată în sesizare. 

Ieri au avut loc discuții aprinse în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale la care s-a stabilit numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Membrii CEC au avut păreri împărțite în privința numărului secțiilor de votare. Secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, a insistat să nu fie deschise mai mult de 139 de secții de votare, aceasta în timp ce Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții. 

Președinta Maia Sandu a somat Comisia Electorală Centrală să-și revadă decizia privind deschiderea a 139 de secții de votare în diasporă și să se ia în calcul solicitarea Ministerului de Externe de a deschide 190 de secții. „Este o batjocură față de sutele de mii de cetățeni care vor să voteze”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Președintele Platformei DA, Andrei Năstase a declarat că este „stupefiat de decizia CEC, de a refuza să deschidă mai multe secții de votare peste hotare, mai mult chiar, a redus numărul lor, iar în regiunea transnistreană, o regiune greu de verificat de autoritățile din Republica Moldova, au decis să deschidă mai multe” și că Platforma DA va protesta în fața CEC împotriva acestor abuzuri.


Pub