Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un orfelinat, aflat sub tutela…

Un orfelinat, aflat sub tutela Biserici Georgiene, este obiectul unei investigații de viol

Biroul Avocatului Poporului din Georgia a solicitat informații de la procuratură privind patru dosare penale privind acuzații de violență împotriva minorilor de la un internat din orașul Ninotsminda (regiunea Samtskhe-Javakheti) în 2016-2021.

Procuratura investighează, de asemenea, un caz de viol la o școală internat de care este suspectat Episcopul Spyridon de la Mănăstirea Skhalta, a declarat ombudsmana Nino Lomjaria.

La moment, Nino Lomjaria nu deține informații detaliate despre presupusele fapte penale, circumstanțele și persoanele implicate în acestea, precum și despre măsurile luate. Oficiul Avocatului Poporului a solicitat deja autorităților responsabile să clarifice această problemă”, a declarat Lomjaria într-o declarație.

Zilele trecute mai mulți activiști ai societății civile au organizat un miting în fața guvernului și au cerut să permită reprezentanților Avocatului Poporului accesul în casa de copii din Ninotsminda.

Activiștii societății civile au înaintat o petiție cu această cerere.

O școală internat pentru orfani din orașul Ninotsminda este una dintre instituțiile care trezește suspiciuni în rândul activiștilor pentru drepturile omului.

Instituția care aparține Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Georgiene și-a închis oficial porțile nu numai pentru Oficiul Avocatului Poporului al Georgiei, ci și pentru lucrătorii sociali.

Potrivit reprezentanților ombudsmanului, acestora li s-a refuzat să efectueze monitorizări. Motivul invocat este decizia unui cleric de rang înalt, Arhiepiscopul de Skhalta Vladyka Spyridon, care este și starețul instituției.

Episcopul a înregistrat un mesaj video în care și-a explicat refuzul în felul următor:

„Acești oameni cer legalizarea oficială a căsătoriilor dintre persoanele de același sex. Personal cred că acestor oameni nu ar trebui să le fie permis accesul în orfelinate sau în familii.”

Recent a devenit cunoscut faptul că reprezentanții publicației pro-ruse Altinfo și altor organizații au fost lăsați să intre în internatul din Ninotsminda. Pe 2 iunie Episcopul Serafim Jojua, care a fost acuzat în 2017 de abuz sexual asupra unui minor, a oficiat un serviciu divin.

Material de pe Jam News