Pe banii noștri: Campania continuă cu huiduieli către președintă și rahat la sediul PSRM

Maia Sandu a fost huiduită la Edineț de un grup de tineri socialiști.

În această săptămână, sediul PSRM a fost vandalizat cu o pungă cu rahat. Totodată, Maia Sandu a fost huiduită la Edineț de un grup de tineri socialiști.

Luni, 31 mai

Un membru PAS din Consiliul municipal Chișinău, candidat pe listele electorale pentru anticipate, îi acuză pe socialiști că ar urmări să fraudeze alegerile din 11 iulie. Vasile Grădinaru a declarat că adversarii politici vor să pună în birourile electorale doar oameni cu legături și interese comune cu socialiștii. Pe de altă parte, primarul Ion Ceban a sugerat că membrii PAS și-ar face campanie electorală.

PPDA, condus de către Andrei Năstase, a fost înregistrat în cursa electorală. Pe lista prezentată de platformă sunt mai mulți deputați actuali ai PPDA, dar și nume noi. Unul din aceste nume este și Iana Stanțieru, manageră pe resurse umane la compania farmaceutică Johnson&Johnson – unicul producător al vaccinului anti-COVID care se administrează într-o singură doză.

Marți, 1 iunie

Mariana Durleșteanu, o fostă candidatură a alianței PSRM/Șor pentru poziția de prim-ministră, a depus actele la CEC. Aceasta va candida pe listele Partidului Legii și Dreptății, partid fondat de generalul Alexei încă în anul 2000. Generalul este cunoscut prin faptul că a condus o importantă structură de securitate la sfârșitul anilor 90, renumită pentru lupta cu sistemul de raket al lumii interlope din acea decadă.

Asociația judecătorilor condusă de Vladislav Clima contestă decretul președintei Maia Sandu prin care aceasta l-a demis din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Decretul, care a anulat practic un decret mai vechi al lui Igor Dodon, este criticat și de unii reprezentanți ai societății civile. Aceștia spun că decretul Maiei Sandu a anulat un act juridic care a produs deja efecte. Respectiv, decretul ar fi similar cu hotărârea din Parlament prin care a fost „demisă” Domnica Manole de la Curtea Constituțională. Însă susținătorii Maiei Sandu sunt de părerea că, în acest caz, decretul președintei este similar cu decretul lui Igor Dodon de anulare a cetățeniei lui Traian Băsescu, unde un decret poate anula un alt decret mai vechi.

Aflată în vizită prin țară în cadrul campaniei electorale, președinta Maia Sandu a fost întâmpinată de proteste la Edineț. Totuși, unii susțin că protestul a fost organizat de mai mulți tineri socialiști din organizația de tineret din Bălți. Maia Sandu a spus despre protest că „fiecare are dreptul să participe la manifestații publice”.

Miercuri, 2 iunie

Pro Moldova, formațiunea condusă de fostul președinte de Parlament Andrian Candu, a anunțat că nu va participa la alegeri. Totuși, partidul declară că va avea o contribuție în „demascarea falsurilor” din această campanie.

PUN, partidul condus de către Octavian Țîcu, a fost înregistrat de către Comisia Electorală Centrală. Pe lista partidului se regăsește și deputatul Iurie Reniță.

UE a anunțat că va aloca 600 de milioane de euro pentru relaxarea economică a țării. Totuși, banii vor fi condiționați de mai multe reforme și vor fi acordați inclusiv pentru investigația furtului miliardului.

Joi, 3 iunie

Celălalt concurent electoral cu abrevierea „Partidul DA” a fost înregistrat în cursa electorală. Inițial, partidul condus de Vasile Costiuc anunța că pe listă se va regăsi și juristul Ion Dron, președinte al unui alt partid, însă acesta, în mod surprinzător, a fost exclus. Totuși, Costiuc a explicat asta prin faptul că au fost neînțelegeri la CEC, deoarece în statutul Partidului Democrația Acasă este menționat că „partidul nu va accepta pe listele electorale persoane care nu sunt membri de partid”.

Președintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, ar putea fi adus în fața procurorilor pentru a-i fi înaintată acuzarea în cazul „verde de briliant”. Totuși, potrivit legii, un candidat la funcția de deputat, primar sau președinte nu poate fi anchetat pe perioada campaniei. Prin urmare, procuratura a solicitat de la CEC consimțământul de a-l aduce forțat în fața procurorilor pentru a-i înainta acuzarea și a transmite cauza în judecată.

La sediul PSRM de la Căușeni a fost adusă o pungă cu rahat și a fost vandalizat sediul. Incidentul este anchetat de poliție.

Vineri, 4 iunie

Liderul socialiștilor Igor Dodon susține că reforma justiției nu trebuie implementată cu susținere financiară externă, o soluție mai rapidă fiind trimiterea la pușcărie a unor figuri corupte. Tot Dodon a criticat și faptul că UE dă bani doar pentru anumite legi votate de Parlament, numind condiționările pentru obținerea finanțării externe drept „imixtiune în treburile interne”.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a propus Partidului Acțiune și Solidaritate să semneze un angajament comun față de cetățeni. Un anunț în acest sens a fost făcut de Vlad Batrîncea, care a subliniat că „documentul poate fi completat cu acele dispoziții, care vor contribuit la îmbunătățirea situației din țară”. În replică, cei de la PAS l-au invitat pe deputatul PSRM să semneze un alt angajament, prin care socialiștii se obligă să întoarcă „banii pe care PSRM i-a primit prin kulioace și din Bahamas”.

Între timp în Moldova:

Anul trecut s-au născut 30.700 de copii, ceea ce constituie cu 5,2% mai puțin față de anul precedent. Rata natalității înregistrată în anul 2020 a constituit 11,7 născuți-vii la o mie de locuitori, fiind cea mai joasă din ultimii cinci ani, conform datelor Biroului Național de Statistică.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.