Linkuri accesibilitate

Se schimbă politica SUA față de Israel dacă Beniamin Netanyahu își încheie mandatul?


Joe Biden (stânga) și prim-ministrul Israelului Benjamin Netanyahu, întâlnire la Ierusalim, 9 martie 2016
Joe Biden (stânga) și prim-ministrul Israelului Benjamin Netanyahu, întâlnire la Ierusalim, 9 martie 2016
Se schimbă politica SUA față de Israel dacă Beniamin Netanyahu își încheie mandatul?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

După toate probabilitățile, în Israel, dominația politică a premierului Benjamin Netanyahu se apropie de sfârșit după 12 ani la conducerea țării. La Washington, relația lui Netanyahu cu fostul președinte Trump influențează încă poziționarea politică.

Anumiți democrați cred că ieșirea din scenă a lui Netanyahu creează condiții pentru o schimbare în raporturile bilaterale. Deputatul Andy Levin a declarat că premierul Israelului ar fi comis o eroare atunci când a făcut din raporturile americano-israeliene o parte a diviziunilor partizane din Statele Unite, adăugând ca sprijinul pentru Israel trebuie să rămână bipartizan.

Casa Albă susține public că schimbarea politică din Israel nu va antrena o resetare a relațiilor, scoțând în evidență natura strategică a acestora. Dar asta ignoră cât de mult a alterat Netanyahu configurația acestor relații când și-a apropiat pe creștinii evanghelici, o bază de sprijin republicană și a lui Trump, antagonizând și mai mult stânga Partidului Democrat și chiar segmente ale comunității evreiești, care traditional votează în număr mare cu democrații.

Naftali Bennett, posibilul înlocuitor al lui Netanyahu
Naftali Bennett, posibilul înlocuitor al lui Netanyahu

Naftali Bennett, cel care i-ar putea urma la conducerea guvernului este un politician de dreapta, dar cunoscut pentru pragmatism, dovadă fiind și larga coaliție pe care o va conduce, cu elemente de stînga și moderate și chiar un partid format din arabi israelieni. Dar Bennet spre deosebire de Netanjahu nu este cunoscut la Washington.

Republicanii reacționează prudent la schimbările din Israel, senatorul Lindsey Graham spunându-i lui Netanyahu săptămîna trecută „Nimeni nu a făcut mai mult pentru Israel decît tine”. Senatorul a anticipat însă sprijin bipartizan pentru Israel, indiferent cine se va afla la putere. În tabara democrată, schimbarea din Israel este privită cu speranță, deputatul Steven Cohen spunând că Benjamin Netanyahu devenise un impediment în raporturile bilaterale tocmai din cauza faptului că a accentuat diviziunile interne și pe cele din Statele Unite.

Referindu-se la premierul Israelului, Levin a spus „A fost la putere, s-a agățat de putere, a recurs la mașinațiuni pentru a se menține la putere în toți acești ani și este un nationalist etnic, o forță distructivă în politică”. Mulți republicani cred însă ca Netanyahu este liderul ferm de care țara are nevoie pentru a răspunde provocărilor regionale la care are de făcut față.

XS
SM
MD
LG