(video) Recomandări de la Mircea, fără spoilere: cinci filme cu suspans care îți vor tăia respirația

efp

Dacă ești fanul filmelor cu suspans, după vizionarea cărora te doare o coastă sau îți amorțește o mână pentru că ai uitat să te miști, atunci ai ajuns în locul potrivit. Mai jos, am să-ți povestesc pe scurt despre cinci thrillere foarte captivante, dar în același timp foarte diferite prin abordare.

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Escape from Pretoria (2020)

Un film cu Daniel Radcliffe, actor la care admir îndrăzneala de a se aventura în diverse proiecte. Ne-am obișnuit să vedem apusul carierei tinerilor vedete când acestea ajung la maturitate, însă Daniel, prin rebeliunea sa, ne-a dat de înțeles că mai avem de așteptat.

De data aceasta, e vorba de un thriller în care el și amicul său ajung după gratii, în închisoarea din Pretoria, unde au de executat o sentință lungă pentru că au distribuit materiale de propaganda în susținerea Congresului Național African. Băieții n-au de gând să se rețină mult acolo, așa că decid să evadeze folosindu-și ingeniozitatea.

Pelicula nu vine cu nimic nou în genul de filme despre evadare, în schimb, scenele de suspans îți taie respirația. Povestea e isteață și cel mai curios e că-i bazată pe o întâmplare reală. Personajele secundare sunt episodice și apar doar ca să-i susțină acțiunile eroului principal chiar și rolul amicului său se pierde des în umbră. Însă Daniel Radcliffe a dat dovadă de maturitate și ne-a bucurat cu o prezență puternică pe toată durata filmului. 

Disponibil pe Amazon Prime.

Tenet (2020)

Christopher Nolan, regizorul căruia îi place să jongleze cu timpul și spațiul, cunoscut pentru filmele Memento, Inception și Interstellar, de data aceasta schimbă legile fizicii inversând mișcarea obiectelor și, odată cu ele, trecerea timpului.

Eroul principal, fost agent CIA, este angajat de o organizație pe nume Tenet ca să salveze omenirea de la Armaghedon. În misiunea sa, cooperează cu un agent britanic pe nume Neil. Împreună vor să-l oprească pe Andrei, un oligarh rus care e în procesul de a asambla o armă provenită din viitor cu care vrea să pună capăt timpului și existenței în general.

Într-un interviu, Nolan a declarat că ar vrea să regizeze un film marca James Bond și cam asta a făcut, doar că a mai adăugat puțin din Mission Impossible și o narațiune de data aceasta un pic mai încurcată decât de obicei.

Este un thriller SF, plin de acțiune care începe chiar din primul minut al filmului și nu te lasă pană la ultimul cadru. O poveste încâlcită pe care regizorul încearcă din răsputeri să o explice prin dialog, dar asta o face și mai greoaie. Din cauza subiectului încărcat, nu prea rămâne loc pentru emoții umane, unicul actor care aduce viață în film e Pattinson, ceilalți urmându-și soarta lor schematică. Clișeele și pe alocuri lipsa de ingeniozitate mă fac să cred că scenariul a fost făcut în grabă. În schimb, avem scene de acțiune de buget mare, realizate superb, cu un sunet de cinema, mult drive și adrenalină. Nu este un film rău și merită privit cel puțin pentru tupeul pe care l-a avut Nolan. Problema e că regizorii mari trezesc așteptări mari.

Disponibil pe Amazon Prime sau pe HBO MAX.

Greyhound (2020)

Încă un film cu bunul Tom Hanks, doar că de data aceasta în calitate de căpitan alunei nave de război care va lansa rachete la greu.

Tom Hanks este și scenaristul acestei producții, împărțind povara cu C.S. Forestier, autorul cărții The Good Shepherd – romanul ce stă la baza filmului.

În primele zile ale aderării SUA la cel de Al Doilea Război Mondial, căpitanul de marină Ernie Krause (Tom Hanks) primește în sfârșit prima sa misiune. Fără experiență cuvenită, el trebuie să escorteze un convoi cu nave de aprovizionare peste Atlantic. Pe măsură ce intră în largul oceanului, prea departe de uscat pentru a avea un sprijin aerian, un grup de submarine germane îl atacă…

Greyhound este un film care te ține cu sufletul la gură cu o grafică de luptă foarte aproape de jocurile video și cu scene psihologice, claustrofobice de maximă tensiune. Din păcate, personajele nu sunt suficient de bine conturate încât să-ți stoarcă o lacrimă, în schimb acțiunea te face atent pe toată durata filmului. Cu alte cuvinte, e un film care te face să-l privești, dar nu te face să-l iubești. Ahda, și Tom Hanks, ca de obicei, e la nivel înalt.

Disponibil pe Apple TV+.

The Guilty (2018)

Filmul de debut al regizorului suedez Gustav Moller (Jakob Cedergren), care cu prima sa lucrare obține 36 de premii și 42 de nominalizări.

Dispecerul de urgențe Asger Holm își petrece liniștit ultima zi la telefon înainte de a relua patrularea. Printre reclamații banale, el răspunde la apelul unei femei răpite. Conexiunea este brusc întreruptă. Având telefonul ca singurul instrument de luptă, Asger intră într-o cursă contra timpului pentru a găsi răpitorul și pentru a salva femeia de pericol. Dar curând își dă seama că are de-a face cu o crimă mult mai complexă decât credea la început.

Este un thriller claustrofobic, acțiunea căruia are loc într-o singură încăpere. Cu o suită de planuri strânse, cu detalii nervoase, cu dialoguri bune și cu emoții tensionate, filmul îți pune la încercare imaginația. O producție daneză de buget mic, care te ține lipit de ecran și te provoacă să ghicești ce va fi mai departe. O muncă regizorală remarcabilă și o performanță actoricească îți vor gâdila nervii fără nicio clipă de răgaz.

Filmul poate fi vizionat pe Hulu, Amazon Prime sau gratuit pe Best Movie Watch cu subtitrare în engleză.

Searching (2018)

Primul film de lung metraj al lui Aneesh Chaganty, un regizor pasionat de tehnologii, care a lucrat timp de doi ani pentru Google după succesul pe care l-a avut pe YouTube cu scurtmetrajul Seeds (filmat cu Google Glass).

Searching îl are în rol principal pe David Kim (John Cho), tatăl văduv al unei fete de 16 ani care dispare inexplicabil. După 37 de ore în care poliția nu dă nicio veste, David decide să caute de unul singur în locul cel mai intim – laptopul fiicei sale. Astfel, pornește o investigație cutreierând toate aplicațiile, site-urile și programele pe care le folosim zilnic în comunicare. Pas cu pas, descoperă viața secretă a fiicei sale despre care nu a știut nimic până acum.

Este un thriller ultramodern, ilustrat strict prin imaginile capturate de tehnologiile actuale: camere de filmat, videoclipuri de pe net, discuții pe Messenger; cu alte cuvinte, tot ce poate fi înregistrat de pe ecranul unui computer. Un film inovativ, cu o abordare regizorală ingenioasă care, printr-o imagine îndrăzneață, reușește să capteze emoțiile umane, drama unei familii și intriga unui scenariu plin de răsturnări. Un film tras în 13 zile, însă preprodus, editat și animat timp de doi ani. O călătorie hiperdigitală în lumea intimă a unei adolescente și a unui tată care absentează din viața ei în cel mai nepotrivit moment.

Filmul poate fi vizionat pe Amazon Prime sau gratuit pe Best Movie Watch în original.

Dacă mai simți nevoia de senzații tari, îți recomand să vezi articolul cu cinci thrillere care te așteaptă acum pe Netflix sau să dai clic pe „CE SĂ VĂD?” ca să răsfoiești scurte recenzii video. Un thrilling fain și o vizionare cu suspans!

Autor: Mircea Bobînă

Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente