Anticipate // 3,2 milioane de cetățeni moldoveni sunt așteptați la urnele de vot la scrutinul din 11 iulie

Cornelia Cozonac
06/06/2021
Valeria Vitu

Aproape 3,3 milioane de cetățeni moldoveni sunt așteptați la urnele de vot la alegerile parlamentare ancipate din 11 iulie curent. Mai precis este vorba de 3282288 de alegători cu drept de vot înscriși în Registrul de Stat al alegătorilor, deținut de Comisia Electorală Centrală. Aproape 2.8 milioane de alegători sunt înregistrați în localitățile administrative ale Republicii Moldova, iar 237 322 sunt persoane care au emigrat în străinătate.  În regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile de la Chișinău, sunt înregistrați 258598 de cetățeni cu drept de vot.  La alegerile parlamentare din 2019 și-au exercitate dreptul la vot  1,45 milioane de persoane. 

Comisia Electorală Centrală a anunțat că din numărul total de alegători de 3282288 înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, 2786368 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. Datele pe unități administrative sunt prezentate într-un tabel pe site-ul CEC.

Diferența de 237322 de votanți include persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării și cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova - 258598 de cetățeni cu drept de vot.

La ultimul scrutin parlamentar din 24 februarie 2019, și-au exercitat dreptul la vot 1,453,013 milioane de persoane. La alegerile prezidențiale din 2020 au participat la votare 1, 633 de votanți, dintre care, în străinătate, la cele 139 de secții de votare din 36 de țări, și-au exercitat dreptul la vot 263 177 de persoane. 

La alegerile de la 11 iulie, cetăâenii din regiunea transnistreană vor putea vota în 44 de secții de votare, majoritatea din localități din partea dreptă a Nistrului. Amintim că la scrutinul din 24 februarie 2019, cetățenii din stânga Nistrului au fost transportațiu organizat la secțiile de votare, acțiuni criticate de observatorii locali și internaționali. Zilele trecute o coaliție civică pentru alegeri corecte a atenționat din nou asupra transportului de alegători la secțiile de votare – o practică semnalată în trecut mai ales în legătură cu locuitorii transnistreni, înclinați să voteze mai ales în favoarea partidelor sau candidaților cu vederi pro-ruse.

 

 

Cornelia Cozonac
06/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii