Scandal la CEC: S-a decis câte secții de votare se vor deschide în diasporă. Mai puține, decât s-a solicitat

Discuții aprinse în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale la care s-a  stabilit numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Membrii CEC au avut  păreri împărțite în privința numărului secțiilor de votare. Secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, a insistat să nu fie deschise mai mult de 139 de secții de votare, aceasta în timp ce Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții.

Foto:

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, afirmă pe pagina sa de Facebook că „Maxim Lebedinschi, secretar al CEC de la socialiști, comite în aceste momente o fapta pe care personal o calific infracțiune penală”.

„Comisia Electorală Centrală a adoptat totuși propunerea lui Maxim Lebedinschi și, respectiv, pentru diasporă se propun doar 139 de secții de votare. Vom contesta hotărârea vădit ilegală în justiție.

De asemenea, examinez posibilitatea depunerii plângerii penale pe numele lui Maxim Lebedinschi. Încălcarea unor norme imperative ale legii nu poate fi lăsată fără niciun fel de acțiuni”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

În cadrul ședinței, s-a propus, ca soluție de compromis, deschiderea a 162 de secții de votare, însă propunerea nu a fost agreată, Lebedinschi argumentând că trebuie păstrat numărul de 139 de secții de votare așa cum a fost la alegerile prezidențiale. Din cauza neînțelegerilor, membrii CEC au luat o pauză, iar la revenire în ședință, cu 5 voturi „pro”, au stabilit organizarea a 139 secții de votare în străinătate, pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Numărul secțiilor de votare peste hotare urma să fie extins. O solicitare în acest sens a fost făcută de MAEIE către CEC, fiind invocate mai multe argumente reieșind din scrutinele anterioare. Despre asta a anunțat săptămâna trecută premierul Aureliu Ciocoi, în cadrul conferinței de presă organizată de CEC și MAEIE.

Alegerile anticipate vor avea loc pe 11 iulie. În acest sens Guvernul a alocat 70 milioane lei.


Pub