Andrei Năstase anunță că va contesta decizia CEC de astăzi: Diaspora noastră a fost din nou nedreptățită

Președintele platformei DA, Andrei Năstase a declarat că este „stupefiat de decizia CEC, de a refuza să deschidă mai multe secții de votare peste hotare, mai mult chiar, a redus numărul lor, iar în regiunea transnistreană, o regiune greu de verificat de autoritățile din Republica Moldova, au decis să deschidă mai multe”.

Foto:

„CEC calcă în picioare democrația, drepturile și libertățile cetățenilor Republicii Moldova, mă refer aici la diaspora noastră care a fost din nou nedreptățită și căreia i s-a interzis zeci de secții de votare pentru a fi deschise acolo unde au fost nevoiți să plece împreună cu familiile lor pentru a-și găsi un rost în viață. Astăzi CEC a redus numărul secțiilor de vor din diasporă cu peste 30, asta în condițiile în care sute de mii de concetățeni de-ai noștri au făcut efortul legal și constituțional de a se înregistra în prealabil pentru a da posibilitatea și chiar a obliga comisia electorală centrală să deschidă mai multe secții de votare în străinătate. Culmea este că se închid secții de votare în diasporă și aceeași Comisie Electorală Centrală votează două secții de votare în Transnistria, teritoriu necontrolat de autoritățile din Republica Moldova. Crezul nostru este ca instituții controlate de Dodon și socialiști să nu-și facă mendrele înainte de alegerile parlamentare anticipate. Îndemnul meu este să ne mobilizăm exemplar până la alegeri, dar mai ales în ziua alegerilor, astfel încît să dăm o lovitură de grație acestei majorități toxice și oligarhice care poartă interesele străine și calcă în picioare drepturile și libertățile cetățenilor noștri”, a declarat Năstase.

El a mai adăugat că Platforma DA va protesta în fața CEC împotriva acestor abuzuri. „Am rugat colegii mei juriști și îndemn pe această cale toți avocații care îmi sunt aproape să punem umărul să contestăm această decizie, să apărăm drepturile și libertățile oamenilor noștri din diasporă, dacă vreți să apărăm democrația în Republica Moldova”, a mai spus Năstase.

Reacția vine după scandalul de astăzi de la CEC, după ce instituția a stabilit numărul de secții ce ar urma să fie deschise în străinătate.

Președinta Maia Sandu a adus critici, după decizia adoptată de CEC, acuzându-i pe membrii acesteia de ilegalități.

Totodată, Platforma DA și PAS au anunțat că vor contesta decizia CEC în instanțe.


Pub