Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva celor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 5 iunie 2021

Campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie prinde contur prin numărul tot mai mare de partide politice înregistrate în cursa electorală, dar și prin evenimente gălăgioase. Aflat într-o vizită electorală în raionul Dubăsari, liderul socialiștilor Igor Dodon a fost huiduit și numit trădător și mincinos. Acesta a fost acuzat de veterani de război că „vinde țara” și că a permis „instaurarea ilegală a posturilor de control în zona de securitate”. Imagini video cu incidentul din Molovata Nouă au fost publicate pe rețelele de socializare, dar comunicatorii socialiștilor au evitat să pomenească despre el. 

De o acțiune de protest a avut parte și președinta Maia Sandu din aprtea aripii tinere a socialiștilor, care s-a asigurat că totul este filmat, inclusiv, de o televiziune apropiată socialiștilor. Aflată într-o vizită de lucru la Edineț, Sandu a fost întâmpinată de un grup de persoane în fața Casei de Cultură din localitate, cu pancarte și lozinci împotriva ei. Drept răspuns, președinta a spus că protestul este un drept constituțional pe care îl respectă. 

S-a constat că tinerii protestatari din Edineț sunt din Bălți și au fost duși organizat la evenimentul la care a participat președintă. Pe pancarte, manifestanții au trecut și mesaje în limba rusă, precum „Maia, teme-te de Dumnezeu, nu de Mihalko și Hogan”, iar întrebați dacă știu cine este Dereck Hogan și Peter Mihalko, protestatarii nu au oferit niciun răspuns. În trecut, tinerii au fost observați la mai multe evenimente alături de socialiștii Igor Dodon, Alexandr Nesterovschi, Alexandr Usatîi sau Serghei Gramma.


Cât privește domeniul justiției aflați că, în această săptămână Consiliul Superior al Magistraturii l-a eliberat din funcție pe Ion Cotea, magistratul care în luna decembrie a anului trecut a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că „în ultimii 25 de ani a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul ne-a spus că va ataca decizia Consiliului, menționând că „intuiește că nu o să aibă câștig de cauză” pentru că „știm ce prezintă sistemul judiciar la moment”. 

Cel mai important subiect din justiție în această săptămână este că procurorii au cerut magistraților achitarea totală a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Cauza penală a acestuia a ajuns pe ultima sută de metri, la mijlocul lunii iunie fiind programat „ultimul cuvânt” al inculpatului. 

Platon urmează să fie achitat în dosarul în care a fost condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei. Mai multe detalii despre cazul în care figurează Platon și cum procurorii motivează cererea de achitare a acestuia citiți pe zdg.md. 

Iar la opt ani și jumătate de la vânătoarea din Pădurea Domnească, tragedie care a provocat un strigăt național, cu multe amânări, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au pus punct final dosarului. Conform deciziei motivate, Gheorghe Crețu rămâne a fi singurul inculpat vinovat de moartea lui Sorin Paciu, tânărul care și-a pierdut viața în urma partidei de vânătoare din anul 2012. Mai multe detalii despre acest dosar și cum  tânărul împușcat mortal a fost trecut ca „gonaș” la partida de vânătoare citiți pe zdg.md. 

La finele săptămânii trecute, președinta Maia Sandu a anulat decretul ex-președintelui Igor Dodon, prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, declarând că Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și „a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție”. La patru zile după semnarea acestui decret, Asociația Judecătorilor din R. Moldova, a cărui președinte este chiar Vladislav Clima, a venit cu un comunicat de presă prin care „își exprimă dezacordul cu modul în care a fost revocat mandatul lui Clima, catalogând această acțiune ca un act de imixtiune în independența justiției și securitatea mandatului”.

Mai multe detalii despre reacții Asociației conduse chiar de clima și despre decretul președintei, citiți pe zdg.md. 

Iar fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat Iaroslav Martin, cel despre care Ziarul de Gardă a scris că a acționat în judecată instituția pe care a condus-o și a solicitat să-i fie restituită suma de bani reținută la concedierea sa de către SPPS pentru echipamentul special și costumul de general cusut la comandă și ornat cu fire aurite, a depus, de această dată, o cerere de chemare în instanța de judecată, împotriva președintei R. Moldova, Maia Sandu. Martin solicită anularea decretului în baza căruia, în decembrie 2020, a fost demis din fruntea instituției. 

După două maratoane de vaccinare împotriva COVID-19 organizate la Chișinău, în cadrul cărora mii de persoane au fost imunizate, în acest weekend un maraton similar este organizat la Briceni și Edineț. Doritorii de a se imuniza cu serurile anti-COVID-19 au posibilitatea să o facă, doar cu buletinul de identitate.

Iar în perioada imediat următoare, Republica Moldova va primi alte 45 de mii de doze de vaccin AstraZeneca prin Platforma COVAX. Autoritățile din sănătate spun că, suplimentar, R. Moldova duce negocieri și cu alți producători în vederea livrării unor noi loturi de vaccin anti-COVID-19.

Dacă vorbim de COVID-19, aflați că România a anulat, începând cu 1 iunie restricțiile de intrare în țară pentru cetățenii străini și apatrizi. Astfel, cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei, iar acestora nu li se va solicita testul negativ la COVID-19.

Iar Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia au început să elibereze primele certificate ale UE privind COVID-19. 

Miercuri, Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică pentru R. Moldova, care stabilește că între anii 2021 și 2024 țara noastră va beneficia de până la 600 de milioane de euro asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.

Planul se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică, economie competitivă, comerț și IMM-uri, infrastructură, educație și angajabilitate și reforma statului de drept și a justiției.

Doar anul trecut, Comisia Europeană a mobilizat peste 127 de milioane de euro pentru a ajuta R.Moldova să facă față șocului inițial al crizei.

Tot în această săptămână, Uniunea Europeană a decis să includă R. Moldova într-un regulament care se referă la cerințele sanitar-veterinare pentru domeniul sănătății animalelor și pentru certificare la importul produselor lactate în UE. Asta înseamnă că R. Moldova va putea exporta produse lactate în Uniunea Europeană.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, vineri, 4 iunie, Ziarul de Gardă a dat startul publicării unei serii de materiale despre schemele prin care se taie și se fură copacii din pădurile Moldovei. Cu dovezi, inclusiv audio, acesta vorbește despre indicațiile primite de la superiori de a tăia copaci sau de a strânge bani sau voturi în campaniile electorale.  Pădurarul a înregistrat în ultimii ani mii de convorbiri cu șefii săi. O parte dintre aceste discuții le-am analizat și noi.

Iar cu Ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Ziarul de Gardă a publicat amintirile din orfelinat ale Ecaterinei, o tânără care a găsit curajul să povestească despre trecutul său din casele de copii, trecut bântuit de abuzuri, violență și suferință. Ecaterina este acum o tânără de 21 de ani care își duce în spate copilăria trăită prin centre pentru copii și orfelinate. Despre ieșirea sa din aceste instituții tânăra vorbește ca despre o evadare și o șansă de a deveni o personalitate. 

La capitolul impact, aflați că la cinci luni după ce Ziarul de Gardă a relatat că în pădurea Durlești au loc lucrări de construcție a unor case, fiind folosite materiale de construcții interzise în păduri, precum betonul armat, construcțiile sunt demolate. În urma investigației noastre au fost pornite și mai multe procese penale. 

Mai aflați că, în acest an, redacția Ziarului de Gardă a obținut șase premii în cadrul concursului intern anual al Asociaţiei Presei Independente (API). Printre acestea, toate trei poziții pentru cea mai bună investigație jurnalistică din presa națională, locul I și III pentru cel mai bun reporter din presa națională, dar și locul I pentru dezvoltarea instituției media.

Tot pe zdg.md citiți de ce liderul partidului PACE Gheorghe Cavcaliuc refuză să se prezinte în fața procurorilor pentru audieri în „dosarul verde de briliant”, în care are statut de bănuit, după ce colegii să-i l-au stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, și de ce Gheorghe Balan, candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale solicită Consiliului Superior al Magistraturii amânarea concursului pentru suplinirea funcției vacante la Curtea Constituțională, până la luarea unei decizii de către aceasta, în privința numirii unor membri ai CSM.