Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   152 de copii au fost…

152 de copii au fost omorâți și 146 au fost răniți de la începutul acțiunilor militare din Donbas, anunță Oficiul Ombudsmanului Ucrainei

În timpul acțiunilor militare din Donbas au fost omorâți 152 de copii, iar 146 au fost răniți. Potrivit Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului din Ucraina, de la izbucnirea ostilităților din 14 aprilie 2014 până la 30 aprilie 2021, 152 de copii au fost omorâți, iar 146  – au fost răniți în Donbas. Acest lucru a fost raportat pe pagina Oficiului Ombudsmanului Ucrainei de pe Facebook, scrie novosti.dn.ua.

Ombudsmanul constată că imposibilitatea de a asigura controlul statului asupra respectării drepturilor omului pe teritoriul ocupat temporar de forțe ostile face imposibilă evaluarea amplorii problemelor cu care se confruntă copiii de cealaltă parte a liniei de contact.

În același timp, conform informațiilor operaționale ale Serviciului Național de Servicii Sociale din Ucraina, la 30 mai 2021, 66 491 de copii au primit statut de „copil afectat de ostilități și conflicte armate”. Din numărul total, 95 de copii au obținut acest statut din cauza vătămărilor corporale, a comoțiilor suportate sau pentru că au fost răniți cu arme de foc.

„Cu toate acestea, pentru astfel de copii, la nivelul legilor și al regulamentelor administrative, nu se oferă încă garanții, cu excepția meselor calde gratuite în instituțiile de învățământ de stat și municipale. Responsabili pentru Drepturile Omului din Rada supremă a Ucrainei au subliniat în repetate rânduri necesitatea dezvoltării unor acte juridice normative care să prevadă ca un copil să aibă anumite privilegii, să primească anumite prestații sau compensații”, se spune în declarație.

La 1 iunie, Rada Supremă a adoptat Rezoluția nr. 5343 „Cu privire la comemorarea copiilor care au murit ca urmare a agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”. Aceasta prevede onorarea la nivel de stat a memoriei copiilor care au murit ca urmare a agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei la 4 iunie, în fiecare an.

Sursa foto: antikor.com.ua/