SexEd pentru adulți. Ce metode de contracepție există și ce ar trebui să știi despre ele

Ce metode de contraceptie cunoastem. Detalii despre Sex Educatie

Fie că nu vă simțiți pregătiți să aveți un copil sau vreți să vă protejați de bolile și infecțiile cu transmitere sexuală, trebuie să fiți informați despre ce reprezintă metodele de contracepție și cum funcționează acestea. Există zeci de metode de contracepție, nu mai este necesar să recurgi la metodele „tradiționale” precum calcularea zilelor fertile sau întreruperea actului sexual. Aceste metode sunt cel mai puțin eficiente, însă rămân încă cele mai populare. Majoritatea metodelor de contracepție disponibile la ora actuală sunt destinate femeilor, însă există metode eficiente și pentru bărbați.

Contraceptivele de barieră 

Contracepția de barieră este una dintre cele mai utilizate metode și este singura care te protejează de boli cu transmitere sexuală. Cu siguranță cunoști despre prezervativele utilizate de bărbați, pe care le poți găsi în orice farmacie sau magazinul de la colțul blocului. Pentru a obține eficiență maximă, prezervativele trebuie alese corespunzător, ca să nu te alegi cu reacții și alergii sau alte senzații neplăcute. Acestea însă trebuie utilizate cu precauție, întrucât se pot deteriora în timpul actului sexual. 

Citește și: Cât de prietenoase mediului sunt prezervativele. Explicăm

Există și prezervative pentru femei, pe care le găsești mult mai rar. Acestea se introduc în vagin cu câteva ore înainte de actul sexual. Femeile pot apela și la o altă metodă de contracepție de barieră – diafragma. Diafragma reprezintă o peliculă subțire ce acoperă colul uterin blocând pătrunderea spermatozoizilor în uter. Mărimea diafragmei este aleasă în funcție de parametrii individuali ai vaginului și este schimbată dacă pierzi sau adaugi în greutate. 

Pentru a fi și mai eficiente, contraceptivele de barieră pot fi utilizate împreună cu preparatele spermicide, care fac ca spermatozoizii să fie inactivi. Preparatele spermicide se găsesc în farmacii sub formă de pastile sau geluri și sunt utilizate înainte de actul sexual. Atenție însă – acestea pot provoca alergii.

Contracepție hormonală pentru femei și bărbați 

Contracepția hormonală este considerată de către medici cea mai eficientă metodă de a preveni  o sarcină nedorită. Contraceptivele pe bază de hormoni trebuie alese individual, luând în calcul fondul hormonal și starea de sănătate. „Există unele riscuri pentru femeile fumătoare, femeile peste 35 de ani, pacientele cu hipertensiune arterială sau tromboză. Acestea ar trebuie consulte un specialist pentru a-și alege metoda de contracepție potrivită”, afirmă ginecologa Galina Lîsenco. De asemenea, specialista recomandă consultarea medicului în cazul în care există predispoziție genetică pentru cancerul mamar, întrucât există mici șanse ca pastilele cu o concentrația ridicată de hormoni să grăbească apariția bolii. 

În cazul în care sunt alese corect și nu există reacții adverse, contraceptivele hormonale pot fi utilizate pe toată durata perioadei fertile, cu întreruperi pentru perioada de sarcină, menționează Galina Lîsenco. În cazul contracepției hormonale, există mai multe opțiuni:

  • Pilulele contraceptive pentru femei sunt cele mai populare metode de contracepție orală. Acestea conțin hormoni feminini (progesteron sau estrogen) care induc o stare de „hibernare a ovarelor” și nu permit fecundarea ovulului. Chiar dacă există mai multe mituri, pilule contraceptive comercializate în prezent nu provoacă creșterea în greutate sau apariția acneei. Contraceptivele pot ajuta la reglarea ciclului menstrual și dispariția durerii menstruale. Însă acestea pot fi responsabile și de tulburările de dispoziție, dureri de cap, greață, sensibilitate crescută la sâni – efecte care pot dispărea abia peste câteva luni de la începerea cursului de contraceptive. O altă problemă legată de utilizarea acestui tip de contracepție este legată de punctualitate. Pastila trebuie luată în fiecare zi, la aceeași oră. Dacă pierzi o zi sau au întârziat cu mult să o administrezi, eficacitatea acesteia scade dramatic și poți rămâne însărcinată. 
  • Plasturele hormonal se aplică pe braț și eliberează constat doze mici de hormoni. Oferă protecție pâna la 7 zile, însă la noi în țară nu este încă disponibil.
  • Contraceptivele injectabile sunt administrate o dată la 1-3 luni, având o eficacitate înaltă, însă pot deregla ciclul menstrual și provoca sângerări în afara menstruației.
  • Implanturile sub piele eliberează hormoni în cantități mici și au efect până la 5 ani. La ora actuală, ele nu pot fi găsite în Moldova.
  • Inelul vaginal este un dispozitiv flexibil care se introduce în vagin și eliberează hormoni pentru a preveni apariția sarcinii. Acesta trebuie purtat timp de trei săptămâni, urmând o pauză de o săptămână. Inelul poate fi introdus și scos fără a apela la ajutorul medicului.
  • Contracepția de urgență este utilizată la maxim 72 de ore după contactul sexual neprotejat sau în cazul în care altă metodă de contracepție a eșuat. Pastila de a doua zi poate fi administrată doar o dată pe lună, pentru că aceasta conține jumătate din doza admisibilă de hormoni. În unele cazuri, „pastila de după” poate provoca dereglarea ciclului menstrual.
  • Contracepția hormonală pentru bărbați este obiectul cercetării medicilor de mai mulți ani. La ora actuală, există preparate injectabile și pilule contraceptive pentru bărbați, dar acestea încă sunt în faza de testare.

Dispozitivele intrauterine

Dispozitivele intrauterine se referă la steriletul cu fir de cupru și steriletul hormonal – ambele variante având efect până la 5 ani. Steriletul este un dispozitiv de dimensiuni mici introdus în uter, ce nu provoacă disconfort în timpul actului sexual și nu permite fecundarea ovulului sau fixarea acestuia de uter. Este o metodă eficientă de contracepție, dacă dispozitivul este ales corespunzător parametrilor individuali „În alegerea steriletului, vom ține cont în primul rând de forma uterului pacientei”, spune ginecologa Galina Lîsenco. Steriletul nu este recomandat femeilor care nu au fost însărcinate sau dacă este suspectată o infecție genitală. 

Steriletul hormonal este recomandat în cazul în care ciclul menstrual nu este regulat. Însă dispozitivele intrauterine au un efect iritant asupra mucoasei uterului. „Steriletul poate provoca un proces inflamator nepronunțat, latent, care poate avea efecte mai grave”, afirmă ginecologul Ghenadie Bou. Femeile care au ales steriletul trebuie să efectueze un control ginecologic la fiecare 6 luni, iar în cazul în care există disconfort sau sângerări, dispozitivul este înlăturat.  

Contracepția definitivă

Contracepția definitivă reprezintă metodele chirurgicale ireversibile. Acestea sunt alese de persoanele care știu cu siguranță că nu își doresc copii sau pentru cazurile în care o eventuală sarcină ar reprezenta un pericol pentru sănătatea femeii. 

Vasectomia este metoda de sterilizare pentru bărbați și se realizează prin întreruperea canalelor seminale, astfel încât să nu permită eliberarea spermatozoizilor în timpul ejaculării. Chiar dacă mulți bărbați rămân sceptici, metoda este una destul de inofensivă, nu afectează sănătatea sexuală și starea de bine. În anumite cazuri, există posibilitatea de a restabili canalele seminale, procedura însă este mai complicată. 

În cazul femeilor, sterilizarea presupune tăierea sau sigilarea trompelor uterine pentru a nu permite întâlnirea ovulelor cu spermatozoizii. Procedura nu afectează sănătatea femeii și nu cauzează dereglări hormonale. Totuși, sterilizarea nu garantează întotdeauna că nu poate apărea sarcina. „Există posibilitatea ca organismul femeii să restabilească canalele sigilate. Am avut paciente care au rămas însărcinate și după sterilizare”, spune Ghenadie Bou. Cu toate acestea, sterilizarea rămâne cea mai sigură metodă de contracepție.

Metodele de contracepție ne permit să ne bucurăm din plin de viața sexuală, să avem control asupra vieții și planurilor de viitor, simțindu-ne bine în corpul nostru și alături de partener. Cel mai important e să alegem metoda cea mai potrivită și ținem minte că doar prezervativul ne poate feri de bolile cu transmitere sexuală. Prin urmare, ar trebui luate în considerație metodele combinate de protecție.

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.