06:55:04 19.04.2024
Stiri

La parlamentarele anticipate ca la prezidențiale: CEC a aprobat, la propunerea fostului consilier al lui Dodon, deschiderea a numai 139 de secții de vot pentru moldovenii din DIASPORA, față de 190 cât a propus MAEIE

Actualitate 05.06.2021 14:16 Vizualizări3783 Autor: Ziarul National
La parlamentarele anticipate ca la prezidențiale: CEC a aprobat, la propunerea fostului consilier al lui Dodon, deschiderea a numai 139 de secții de vot pentru moldovenii din DIASPORA, față de 190 cât a propus MAEIE


La alegerie parlamentare anticipate de pe 11 iulie curent vor fi deschise doar 139 de secții de vot pentru moldovenii din diaspora, cu 51 mai puține decât a propus Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Decizia a fost aprobată astăzi de către cinci membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC) după discuții aprinse și după o pauză de o oră și jumătate, propunerea fiind lansată de Maxim Lebedinschi, fostul consilier prezidențial al lui Igor Dodon.

Lebedinschi și-a motivat propunerea de a deschide același număr de secții de vot în aceleași locații ca la prezidențiale prin necesitatea de a nu debosola cetățenii din afara R. Moldova.

Proiectul propus inițial de către președintele CEC, Dorin Cmili, prevedea deschiderea a 162 de secții electorale pentru diasporă.

CITIȚI și ÎNREGISTRARE PREALABILĂ // Peste 100 de mii de cetățeni ai R. Moldova au transmis CEC-ului că vor vota în străinătate pe 11 iulie: Cei mai mulți în Italia, Marea Britanie, Germania și Franța

„Maxim Lebedinschi, dodonistul din CEC, propune micșorarea secțiilor de votare de la 190 (cât a propus inițial Ministerul de Externe) la doar 139. Este o bătaie de joc faţă de diasporă și de lege, deoarece în zeci de secții din afara țării la prezidențiale oamenilor nu le-au ajuns buletine de vot (conform legii acesta trebuie să fie criteriul nr.1 pentru majorarea numărului de secţii), precum și înregistrările prealabile au constituit o cifră record (criteriul nr.2 din lege care trebuie să conducă la majorare). Și asta în timp ce pentru regiunea transnistreană CEC a majorat numărul cu două secții. Deși acolo la alegerile prezidențiale nu a existat nici măcar o secție de votare unde să nu fi ajuns buletine, iar numărul înregistrarilor prealabile este de doar 250. Comparați 250 cu 100 de mii cât este în diasporă! Este incredibil ce-și permite Dodon şi sculele sale din CEC care îndeplinesc întocmai comenzile sale. Doar câteva zile în urmă Dodon a spus că secţiile din diasporă trebuie să fie micşorate. Ce e aceasta dacă nu fraudă? Asemenea practici și le permitea doar Plahotniuc! Trebuie să ne apărăm votul”, a comentat Sergiu Litvinenco de la Partidul Acțiune și Solidaritate pe Facebook.

Amintim că, la alegerile prezidențiale din anul trecut, au fost deschise 139 de secții de votare în 36 de state pentru cetățenii din diaspora. În turul II de la prezidențialele a votat un număr-record de moldoveni aflați peste hotare – 263 177. Mulți dintre conaționalii noștri nu au reușit să voteze, deoarece la unele secții de votare s-au epuizat rapid buletinele de vot, situație atestată în Germania, Marea Britanie, Franța etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md