image
Sursa foto: Profimedia Images

O privire inedită asupra pandemiei COVID; Ce spun miile de e-mailuri ale lui Anthony Fauci, făcute publice

Mii de e-mailuri private ale lui Anthony Fauci, șeful Institutului Național de Boli Infecțioase din Statele Unite, au dezvăluit îngrijorarea și confuzia din SUA de la începutul pandemiei. Fauci, cu o carieră derulată pe durata mandatelor a șapte președinți americani, a devenit imaginea răspunsului SUA la pandemia COVID și a fost atât subiectul unor laude entuziaste, cât și al unor critici aspre, relatează BBC, citat de Digi24.

Cele peste 3.000 de pagini de e-mailuri, obținute de Washington Post, Buzzfeed News și CNN, datează din ianuarie până în iunie 2020.

Conversațiile oferă o privire asupra primelor zile după apariția primelor cazuri de COVID-19 din SUA și despre relațiile sale cu guvernul, oficialii din domeniul sănătății, mass-media, vedete și americani obișnuiți.

Dr. Fauci și colegii săi au aflat, în primele zile, despre teoria conform căreia COVID-19 ar fi apărut în urma unei scurgeri dintr-un laborator din Wuhan, China.

Teoria controversată a fost respinsă de experți anul trecut, care au spus că este „extrem de puțin probabilă”.

Nu au apărut dovezi în sprijinul acestei teorii, dar în ultimele zile, pe fondul criticilor referitoare la o anchetă internațională neconcludentă asupra originilor virusului și a noilor rapoarte privind cazuri de infectare cu COVID în regiune cu câteva săptămâni înainte ca virusul să fie identificat oficial, teoria stârnește din nou dezbateri.

Un e-mail adresat doctorului Fauci în ianuarie 2020 de către directorul celei mai mari unități de cercetare biomedicală din SUA a sugerat că „caracteristicile neobișnuite” ale virusului pot indica faptul că este „proiectat”, determinându-l pe doctorul Fauci să spună că-l va contacta telefonic.

În luna mai, dr. Fauci a spus că „nu este convins” că virusul a apărut în mod natural și și-a exprimat sprijinul pentru o investigație.

În primele luni ale pandemiei, guvernul SUA încă pregătea recomandările pentru purtarea măștii - o mișcare care a fost criticată pentru că ar fi sporit confuzia în privința măsurilor de protecție.

Într-un schimb de e-mail din februarie 2020 cu un fost secretar al sănătății din SUA, dr. Fauci a spus: „Măștile sunt într-adevăr destinate persoanelor infectate pentru a le împiedica să răspândească infecția la persoanele care nu sunt infectate, mai degrabă decât să protejeze persoanele neinfectate împotriva infectării.”

El a adăugat că măștile cumpărate de la magazin „nu sunt cu adevărat eficiente în evitarea virusului, care este suficient de mic pentru a trece prin material”.

Luna următoare, un prieten din domeniul sănătății publice chineze i-a scris pentru a-i spune că a fost citat greșit în mass-media spunând că Occidentul face o „mare greșeală” pentru că nu recomandă utilizarea măștii.

Dr. Fauci a răspuns: „Înțeleg. Nicio problemă. Vom trece prin asta împreună”.

În timp ce oamenii căutau răspunsuri în ceea ce privește înrăutățirea crizei sanitare, dr. Fauci a primit întrebări de peste tot – inclusiv de la Hollywood și Silicon Valley.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, l-a invitat pe medic să participe la centrul de informații COVID al rețelei sociale și să răspundă la întrebările utilizatorilor.

Actrița Morgan Fairchild - care ar fi colaborat cu el în timpul epidemiei de SIDA din anii 1980 - l-a contactat în februarie întrebând cum ar putea să ajute. Dr Fauci i-a sugerat să posteze pe Twitter.

„Publicul american nu ar trebui să fie speriat, ci ar trebui să fie pregătit să limiteze epidemia în această țară prin măsuri care includ distanțarea socială, munca de acasă, închiderea temporară a școlilor”, a scris el.

Și, la scurt timp după o discuție la telefon cu Bill Gates, un director executiv de la Fundația Bill și Melinda Gates i-a scris pentru a spune că este „foarte îngrijorat” de sănătatea și siguranța doctorului Fauci.

E-mailurile dezvăluie, de asemenea, că Dr. Fauci a negat frecvent și ferm zvonurile că ar fi fost cenzurat de fostul președinte Donald Trump.

„Adevărul e că nu am fost deloc redus la tăcere”, i-a scris el unui fan neidentificat în februarie 2020.

E-mailurile făcute publice arată și că Fauci nu se simțea confortabil cu laudele efervescente pe care le primea.

Când un coleg i-a scris că un magazin a vândut din gogoși ornate cu chipul lui, Fauci a răspuns: „Cu adevărat suprarealist. Sperăm că totul se va opri în curând... Nu este deloc plăcut, asta e clar”.

Într-un alt e-mail, el a distribuit o poveste despre „Febra Fauci” cu titlul: „N-o să-ți vină să crezi. Societatea noastră chiar este complet nebună”.

Și, când actorul Brad Pitt a jucat rolul său la emisiunea Saturday Night Live, Fauci i-a spus fericit unui coleg că a primit un e-mail în care cineva îi spunea că actorul „arăta exact ca el”. „Declarația asta mi-a înseninat tot anul”.

Unii politicieni conservatori și comentatori din mass-media au folosit e-mailurile făcute publice pentru a cere demiterea lui Fauci pentru modul în care a gestionat răspunsul la pandemie.

Senatorul Rand Paul, un republican care s-a confruntat frecvent cu Fauci în audierile din Congres, a declarat că e-mailurile indică „din plin” că medicul este „un escroc”.

Pe de altă parte, democrații au susținut pozițiile doctorului Fauci, spunând că erau adaptate dovezilor științifice disponibile la acea vreme. Alții i-au lăudat stilul și tonul folosit răspunzând la diverse e-mailuri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: