image
Sursa foto: Getty Images

Demnitarii ucraineni care își falsifică declarațiile de avere riscă închisoarea; Președintele refuză promulgarea legii

Demnitarii ucraineni care nu își publică declarațiile de avere, le falsifică ori refuză să-și declare averile mai mari de 4,2 milioane de grivne (circa 126.809 euro) riscă o pedeapsă de doi ani de închisoare, conform unei legi adoptate de parlamentul Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski refuză însă promulgarea legii, din cauza unor amendamente care ar submina, în realitate, lupta anticorupție din această țară, informează Reuters, citat de Digi24. 

Adoptarea acestei legi a reprezentat o condiție impusă guvernului ucrainean în vederea asigurării de credite suplimentare din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), în cadrul unui program de împrumut în valoare totală de 5 miliarde de dolari.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat însă că va refuza să promulge legea în actuala sa formă, pe motiv că parlamentarii au „diluat” textul legii cu amendamente care riscă să submineze eforturile luptei anticorupție.

Şeful statului ucrainean a explicat că parlamentarii au diluat textul legii cu amendamente ce riscă să submineze eforturile Ucrainei de a combate corupţia în mod eficient.

„Nu asta aşteaptă ucrainenii şi nu asta le-am promis atunci când am înaintat parlamentului această lege”, a spus Zelenski.

În octombrie 2020, Curtea Constituțională din Ucraina (CCU) a declarat neconstituționale mai multe legi dintr-un pachet legislativ anticorupție. Printre aceste legi, considerate drept „excesive” de către CCU s-a numărat și legea privind sancționarea cu închisoarea a demnitarilor corupți care încearcă să-și ascunde averile. Președintele Zelenski l-a demis ulterior pe președintele Curții Constituționale ucrainene.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: