image
Sursa foto: Profimedia

Americanii sancționează bulgarii pentru corupție; Unul din ei ar fi vrut să pună guvernul sub influența rusă

Statele Unite sancționează trei oameni de afaceri și 64 de companii din Bulgaria, din cauza corupţiei. Persoanele vizate sunt un oligarh, un fost parlamentar şi un fost oficial guvernamental, transmite Digi24. Aceștia au interdicție de intrare în SUA. Proprietățile lor americane sunt blocate, iar firmele americane nu pot face afaceri cu ei.

Potrivit Transparency International, Bulgaria este cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană. Ţara a fost criticată în repetate rânduri de Comisia Europeană pentru că nu a reuşit să elimine corupţia şi că nu a trimis niciun funcţionar guvernamental de rang înalt după gratii pentru corupţie. Alături de România, încă de la aderarea la blocul european în 2007, Bulgaria se află sub monitorizarea Comisiei Europene pentru modul în care îi funcționează justiția și luptă împotriva corupției. 

Departamentul Trezoreriei  din SUA a informat, miercuri, într-un comunicat că aceasta este cea mai importantă acţiune a Washingtonului împotriva corupţiei din Bulgaria de până acum. Premierul bulgar interimar Stefan Ianev a declarat că a fost informat telefonic despre decizie de subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland.

Astfel, Departamentul Trezoreriei a impus sancţiuni împotriva omului de afaceri Vasil Krumov Bojkov, de 64 de ani, acuzându-l că a plănuit să creeze un canal prin care liderii ruşi să influenţeze guvernul bulgar. Bojkov, un magnat al jocurilor de noroc şi unul dintre cei mai bogaţi bulgari, fost patron al echipei de fotbal Levski Sofia, a fugit din ţară în 2020 pentru a scăpa de inculparea pentru extorcare de fonduri, fraudă fiscală şi trafic de influenţă, printre altele. El neagă că ar fi comis aceste infracţiuni şi se află în prezent în Dubai. Presa din Moldova a scris că acesta ar fi un apropiat al lui Vlad Plahotniuc, controversatul oligarh din Republica Moldova, dat și el în urmărire internațională.

De asemenea, au fost adoptate sancţiuni împotriva lui Delian Slavcev Peevski, un fost parlamentar, şi împotriva lui Ilko Dimitrov Jeliazkov, un fost oficial guvernamental, precum şi a 64 de companii deţinute sau controlate de cei trei.

Delian Peevski, în vârstă de 40 de ani, este un om de afaceri bulgar, fost mogul media şi fost parlamentar. În ţară este perceput drept un personaj influent în rândul sistemului judiciar şi al elitelor politice din Bulgaria. În 2013, Delian Peevski fusese propus la șefia serviciilor secrete, dar în cele din urmă numirea sa a fost anulată în parlament. Într-o tentativă de a domoli protestele antiguvernamentale împotriva corupţiei de vara trecută, premierul de atunci, Boiko Borisov, a demis trei miniştri pentru a pune capăt acuzaţiilor că aceştia au colaborat cu Peevski.

Departamentul Trezoreriei l-a acuzat de „trafic de influenţă şi de dare de mită pentru a se proteja de vigilenţa publică şi a exercita controlul asupra unor instituţii cheie şi sectoare din societatea bulgară”, scrie Agerpres.

„Corupţia nu doar îi lipseşte pe cetăţeni de resurse, ea poate eroda instituţiile menite să-i protejeze. Această desemnare în baza programului de sancţiuni global Magniţki arată că suntem angajaţi să combatem corupţia oriunde ar fi”, a declarat în comunicat Andrea Gacki, director al Biroului pentru controlul bunurilor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei.

Sancţiunile împiedică aceste persoane şi companiile vizate să acceseze sistemul financiar al SUA, îngheţând toate bunurile lor din SUA şi interzicându-le cetăţenilor americani să facă afaceri cu ele.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: