image
Sursa foto: Profimedia

Șeful Bisericii Catolice din Germania și-a oferit demisia, în urma „catastrofei provocate de abuzurile sexuale”

Șeful Bisericii Catolice din Germania Reinhard Marx s-a oferit să demisioneze din funcția de Arhiepiscop de München, spunând că poartă o parte din „responsabilitatea pentru catastrofa provocată de abuzurile sexuale” a oficialilor bisericii, transmite Digi24.

„Este important pentru mine să împărtășesc responsabilitatea pentru catastrofa abuzurilor sexuale comise de oficialii Bisericii din ultimele decenii”, i-a scris cardinalul Reinhard Marx Papei Francisc într-o scrisoare trimisă pe 21 mai și publicată vineri. „Investigațiile și rapoartele din ultimii zece ani au arătat în mod constant că au existat multe eșecuri personale și greșeli administrative, dar și eșecuri instituționale,” se mai arată în scrisoarea citată de CNN.

Papa Francisc nu a acceptat încă demisia lui Marx, iar arhiepiscopului i s-a spus să rămână în funcție până la luarea unei decizii, potrivit unei declarații a arhiepiscopiei din München în care se menționează, de asemenea, că Marx „a luat în considerare în mod repetat demisia din funcție în ultimele luni”.

„Este dureros pentru mine să asist la daunele grave aduse reputației episcopilor în percepția ecleziastică și laică”, spunea Marx în scrisoare. „Simt că prin păstrarea tăcerii, prin lipsa de reacție și prin faptul că m-am concentrat prea mult pe reputația Bisericii, m-am făcut personal vinovat și responsabil”.

Vestea vine ca urmare a îngrijorărilor din rândul credincioșilor germani provocate de abuzurile sexuale. Săptămâna trecută, Papa a trimis doi episcopi străini la Arhidieceza de Köln, cea mai mare din Germania, pentru a investiga cazurile de abuz, potrivit Reuters.

În 2018, un raport al Bisericii Catolice din Germania confirma „cel puțin” 3.677 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor de către clerici, petrecute între anii 1946 și 2014. Raportul, care a analizat datele strânse în decurs de 4 ani, a arătat că victimele erau în mare parte băieți, dintre care mai mult de jumătate aveau vârsta de 13 ani sau mai puțin. Cel puțin 1.670 de clerici au fost implicați.

La un summit Vatican care a avut loc în februarie 2019, Marx a recunoscut că documentele care ar fi putut conține dovezi ale abuzurilor sexuale au fost distruse sau niciodată întocmite.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: