Mediatorii în reglementarea transnistreană în formatul 5+2, după întâlnirile cu ambele părți au venit cu recomandări: Care sunt acestea

 Mediatorii și observatorii din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” au vizitat Chișinăul și Tiraspolul în perioada 3-4 iunie curent pentru discuții cu conducerea Republicii Moldova și regiunii transnistrene.

Foto:

În timpul vizitei, mediatorii și observatorii s-au întâlnit la Chișinău cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, precum și cu vicepremierul interimar pentru reintegrare și reprezentantul politic, Olga Cebotari. La Tiraspol, aceștia s-au întâlnit cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, și cu reprezentantul politic Vitali Ignatiev.

Mediatorii și observatorii au salutat dialogul între cele două părți la nivelul reprezentanților politici și al grupurilor de lucru comune ale experților; coordonarea și interacțiunea consolidată a părților în abordarea provocărilor legate de pandemia COVID-19, în special distribuirea vaccinurilor; precum și măsurile întreprinse recent pentru restabilirea libertății de mișcare între cele două maluri.

Mediatorii și observatorii au îndemnat părțile să depună eforturi pentru implementarea deplină și continuă a pachetului „Berlin-plus” și le-au încurajat să elaboreze, pe baza progreselor realizate în acest sens, propuneri comune pentru măsuri suplimentare de consolidare a încrederii, și să-și intensifice dialogul și eforturile în ceea ce privește protecția drepturilor omului.

Mediatorii și observatorii au salutat în acest sens disponibilitatea ambelor părți de a lucra în vederea organizării unei reuniuni orientate către rezultate în formatul „5+2” la Stockholm, în toamna acestui an. Mediatorii și observatorii au salutat în continuare deschiderea ambelor părți de a rezolva problemele prioritare selectate în cadrul grupurilor de lucru comune ale experților, la un eveniment în Bavaria, Germania, care va fi organizat de Misiunea OSCE în Moldova până la sfârșitul anului curent.

Negocierile în formatul „5+2” includ reprezentanții părților: Republica Moldova și regiunea transnistreană, mediatorii din partea OSCE, Federației Ruse și Ucrainei, precum și observatorii din partea Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii.



Pub