Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Uniunea Europeană interzice aeronavelor companiilor…

Uniunea Europeană interzice aeronavelor companiilor din Belarus să pătrundă în spațiul său aerian

Uniunea Europeană (UE) a interzis vineri, 4 iunie, zborurile companiilor aeriene din Belarus în spațiul aerian al UE și aterizarea aeronavelor din Belarus pe aeroporturile europene. Informația a fost anunțată de către membrii Consiliului UE printr-o declarație difuzată vineri la Bruxelles, scrie tass.ru.

„Consiliul a decis astăzi să consolideze măsurile restrictive existente în legătură cu situația din Belarus, introducând interzicerea utilizării spațiului aerian al UE și a accesului la aeroporturile UE pentru transportatorii din Belarus de toate tipurile”, spune acesta.

Astfel, subliniază Consiliul UE, țările UE „vor trebui să refuze permisiunea de aterizare, decolare, precum și să zboare peste teritoriul lor către orice aeronavă operată de transportatorii aerieni bieloruși, inclusiv ca și cele comerciale”.

„Decizia de astăzi a fost luată în urma concluziilor Consiliului European din 24-25 mai 2021, în care șefii de stat și de guvern ai UE au condamnat cu tărie aterizarea forțată ilegală a zborului Ryanair la Minsk pe 23 mai 2021, care a pus în pericol zborul siguranță „, a adăugat Consiliul UE.

Reprezentanții permanenți ai 27 de state membre ale UE au convenit asupra sancțiunilor împotriva companiilor aeriene din Belarus din cauza incidentului cu aterizarea avionului Ryanair pe 23 mai la Minsk, a declarat corespondentul. Sursă TASS în delegația uneia dintre țările europene în Consiliul UE.

Șefii de stat și de guvern ai UE la summitul din 24-25 mai au luat o decizie politică de a impune de urgență noi sancțiuni, inclusiv economice și sectoriale, împotriva Belarusului din cauza aterizării de urgență la Minsk a unui avion Ryanair și a arestării bloggerului Roman Protasevici care era la bord. Presa occidentală a scris că restricțiile vor afecta acele sfere de activitate economică în care își desfășoară activitatea întreprinderile de stat din republică. În special, este vorba despre exportul de îngrășăminte cu potasiu.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Roman Protasevich este fostul editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.