12:11:55 29.03.2024
Stiri

Cum vor fi REPARTIZATE cele 600 de milioane de euro alocate de UE pentru R. Moldova. Maia Sandu îi răspunde lui Dodon de ce ajutorul vine acum: „Suntem într-o criză profundă”

Actualitate 04.06.2021 10:19 Vizualizări2889 Autor: Ziarul National
Cum vor fi REPARTIZATE cele 600 de milioane de euro alocate de UE pentru R. Moldova. Maia Sandu îi răspunde lui Dodon de ce ajutorul vine acum: „Suntem într-o criză profundă”


O misiune a Uniunii Europene, în frunte cu directorul general adjunct pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere al UE, Katarina Mathernova, i-a prezentat astăzi președintelui Maia Sandu Planul de recuperare economică pentru R. Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro.

Șeful statului a menționat, în cadrul unei conferințe comune cu Katarina Mathernova, că banii vor veni doar dacă noul Parlament și viitorul Guvern vor avea o agendă reformatoare. Totodată, organele de drept, inclusiv Procuratura Generală, trebuie să obțină rezultate în anchetarea fraudei bancare.

Citește și: UE a aprobat alocarea a 600 de MILIOANE de euro pentru RELANSAREA economică a R. Moldova: „Este singurul astfel de PACHET economic acordat de UE unei țări din vecinătatea estică”

Maia Sandu a explicat cum vor fi repartizate cele 600 de milioane de euro:

Pilonul 1: Gestionarea finanțelor publice și guvernanța economică - 220 de milioane de euro;

Pilonul 2: Economia competitivă, comerțul și IMM-urile – 100 de milioane de euro;

Pilonul 3: Investiții în infrastructura – 230 de milioane de euro;

Pilonul 4: Educația și capacitatea de inserție profesională – 25 de milioane de euro;

Pilonul 5: Statul de drept și reforma justiției – 25 de milioane de euro.

„Acest plan de recuperare economică ne este oferit într-un moment greu pentru R. Moldova. Trecem prin criza pandemică și prin criză economică. Unele afaceri s-au închis, iar mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă. Suntem onorați că R. Moldova este singura țară din Parteneriatul Estic care beneficiază de un asemenea program de recuperare economică. Înțelegem că aceste resurse se vor materializa dacă va exista efort serios din partea tuturor instituțiilor statului. Trebuie dovezi clare că instituțiile statului sunt capabile să oprească corupția, sunt capabile să reformeze sistemul judecătoresc, să îmbunătățească mediul de afaceri. Trebuie să ne asigurăm că agenții economici nu sunt hărțuiți de diferite instituții. Repet, lupta cu corupția și reforma justiției sunt principalele așteptări pe care le are UE”, a precizat Maia Sandu.

Citește și: Un analist investițional AVERTIZEAZĂ: R. Moldova ar putea rata cele 600 de MILIOANE de euro oferite de UE, dacă guvernarea e preluată de Dodon/Voronin: „Finanțările sunt condiționate de reforme, iar „kuliok” Dodon nu ar putea accesa acești bani”

De asemenea, șeful statului a afirmat după întrevederea cu directorul general adjunct pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere al UE că o condiție pentru această asistență este și progresul în investigarea furtului miliardului.

„Pentru ca să beneficiem de această asistență, e nevoie și de implicarea și eforturi serioase din partea tuturor instituțiilor. În cazul investigării furtului miliardului e nevoie de aportul concret al Procuraturii Generale și, mai departe, al sistemului judecătoresc”, a subliniat președintele R. Moldova.

Citește și: Dodon e gata să dea cu piciorul la cele 600 de milioane de euro din partea UE? Socialistul CONDIȚIONEAZĂ acceptarea acestui ajutor, deși este singurul astfel de pachet economic acordat de UE unei țări din vecinătatea estică

Maia Sandu i-a răspuns și lui Igor Dodon, care a sugerat că acest ajutor din partea UE ar fi un „gest electoral”.

„Acest ajutor vine când țara are nevoie cel mai mult. Suntem într-o criză economică foarte gravă. Puteți să verificați acest lucru în discuțiile cu agenții economici. Cu cât mai repede începem să implementăm acest program, cu atât mai multe afaceri vom salva, cu atât mai multe locuri de muncă vom salva. Și da, UE sprijină programe de reformă. UE sprijină R. Moldova și cetățenii ei dacă vor exista conducători responsabili, care să asigure și UE și cetățenii R. Moldova că acești bani nu vor fi furați și că se va face ordine inclusiv cu resursele interne. Dincolo de asistența externă care este foarte importantă și utilă, noi avem nevoie de resurse interne. Aceste resurse trebuie să ajungă în beneficiul oamenilor și nu în buzunarul cuiva”, a conchis Maia Sandu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md