13:37:08 25.04.2024
Stiri

MOARTEA lui Andrei Brăguță în pușcărie: CINCI angajați ai izolatorului de detenție provizorie, condamnați la ÎNCHISOARE pentru tratament inuman și degradant, iar alți opt au primit pedepse condiționate

Actualitate 04.06.2021 11:12 Vizualizări1453 Autor: Ziarul National
MOARTEA lui Andrei Brăguță în pușcărie: CINCI angajați ai izolatorului de detenție provizorie, condamnați la ÎNCHISOARE pentru tratament inuman și degradant, iar alți opt au primit pedepse condiționate


Cinci angajați ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție Chișinău au fost condamnați la închisoare cu executare, iar alți opt au fost condamnați condiționat pentru tratamentul inuman și degradant aplicat în raport cu Andrei Brăguță, tânărul de 32 de ani decedat pe 26 august 2017 în penitenciar.

Verdictele au fost pronunțate astăzi de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Astfel, un polițist a fost condamnat la 4 ani închisoare, patru dintre ei - la câte 3 ani și 6 luni închisoare, unul - la 3 ani și 6 ani cu suspendare, iar alți șapte – la câte 3 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei.

De asemenea, toți cei 13 polițiști au fost privați de dreptul de a deține funcții publice timp de 5 ani.

„Suntem mulțumiți de sentința emisă. Putem menționa că mecanismul privind investigarea cauzelor de tortură din Republica Moldova este unul funcțional”, a declarat avocata Asociației „Promo-LEX”, Victoria Donica.

Avocata a precizat că „familia victimei consideră că persoanele vinovate urmează a fi sancționate cu cea mai aspră pedeapsă și în urma studierii sentinței motivate, dar și a consultării prealabile cu succesorul părții vătămate, sentința va fi contestată la Curtea de Apel în partea individualizării pedepsei”.

Amintim că Andrei Brăguță a fost reținut după ce nu s-a conformat solicitării polițiștilor să oprească mașina pe care o conducea și a fost plasat în izolator.

Ulterior s-a stabilit că, deși polițiștii cunoșteau faptul că Andrei Brăguță se afla la evidența medicului psihiatru, acesta a fost plasat în celulă cu alți deținuți, care l-au snopit în bătaie, iar oamenii legii nu au întreprins nimic pentru a-l proteja.

Mai mult, victima a fost plasată ulterior în altă celulă fără haine, din celulă a fost retrasă salteaua, iar pe parcursul detenției acesta nu a beneficiat de alimentație și apa din celulă a fost deconectată. Totodată, în cele zece zile de detenție, Andrei Brăguță nu a dormit deloc.

Potrivit raportului de expertiză medico-legală din septembrie 2017, Andrei Brăguță a decedat din cauza unei bronhopneumonii purulente.

Anterior, Judecătoria municipiului Chișinău a pronunțat dispozitivul sentinței în legătură cu faptele de tortură, tratament inuman și degradant și vătămări corporale medii comise în privința lui Andrei Brăguță. Astfel, instanța de judecată a decis condamnarea codeținuților lui Andrei Brăguță, dar și a trei polițiști implicați în acest caz.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md