Linkuri accesibilitate

Apeluri la noi sancțiuni pentru Belarus, după „confesiunile” jurnalistului Pratasevici


BELARUS -- Journalist Raman Pratasevich speaks in a video from a detention center in Minsk, broadcat by the state-controlled ONT channel on June 2, 2021
BELARUS -- Journalist Raman Pratasevich speaks in a video from a detention center in Minsk, broadcat by the state-controlled ONT channel on June 2, 2021

Televiziunea de stat din Belarus a difuzat aseară o nouă „confesiune” video a lui Raman Pratasevici, care se afla în detenţie din 23 mai, când avionul în care se afla a fost deturnat spre Minsk, iar el și prietena lui au fost arestaţi.

Opoziția și părinții jurnalistului susțin că Raman Pratasievici, care are 26 de ani, fost constrâns să facă declarațiile și au îndemnat comunitatea internațională să aplice presiuni suplimentare asupra regimului Lukașenka. Mărturia considerată de apropiații lui Pratasievici ca fiind forțată a fost difuzata aseară târziu pe canalul de stat ONT. Jurnalistul, în lacrimi, l-a lăudat pe Aleksandr Lukașenka și a mărturisit că a organizat „dezordini în masă”.

Jurnalistul a fost administrator al canalului Nexta-Live din Telegram, canal care a relatat pe larg despre protestele masive de anul trecut, după alegerile prezidenţiale din 9 august. Opoziţia și comunitatea internațională le-a considerat fraudate și nu le-au recunoscut rezultatul. În urma alegerilor, Lukașenka a obţinut al șaselea mandat prezidențial. El conduce Belarusul din 1994.

Am înțeles că apelurile pe care le-am făcut publice au contribuit la situația care a dus la tulburări necontrolate pe străzi. Și, de fapt, Minskul a fost în haos timp de trei zile”, a spus Pratasievici în lacrimi, adăugând și că îl respectă pe Lukașenka.

Belarus a deturnat un avion ca să aresteze un jurnalist de opoziție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Svetlana Țihanovskaia, lidera opoziției belaruse, aflată în exil, a îndemnat astăzi comunitatea internațională să nu țină cont de declarațiile făcute de jurnalistul aflat în detenție, deoarece mărturiile sunt „obținute prin constrângere”.

Nu este clar unde și când a fost înregistrată aceasta declaraţie care semăna cu materialele propagandistice în stil sovietic și a fost filmat într-o cameră întunecată.

„[Folosind violența] poți face o persoană să spună orice vrei”, a declarat Țihanovskaia, într-o conferință de presă la Varșovia.

La sfârșitul aşa-numitului „interviu” care a durat o oră și jumătate, Pratasevici a început să plângă și și-a acoperit fața cu mâinile, spunând că speră să poată avea o familie într-o zi.

Franak Viaciorka, consilierul principal al liderei exilate a opoziţiei, a scris pe Twitter: „Este dureros să vezi „mărturisirile” lui Raman Pratasevici. Părinții săi cred că a fost torturat. Eu știu că acesta nu este Raman”.

Tatăl lui Pratasevici, Dzmitri, a declarat și el că videoclipul difuzat pe 3 iunie este rezultatul „abuzului, torturii și amenințărilor”.

Mama jurnalistului – care de la arestarea fiului ei a făcut o mulţime de apeluri internaţionale de ajutor - a declarat canalului Current Time al postului nostru că și videoclipurile anterioare care arătau „mărturisirile” fiului apărute pe canalele de televiziune de stat în ultimele zile au fost „încercări ale autorităților de a justifica luarea de ostatici” .

Potrivit părinților, fiul lor avea vânătăi pe față și semne de strangulare la gât în videoclipurile care au apărut la început - semne care dovedeau că „mărturisirile” fost făcute prin constrângere și violență.

„Auziți acest strigăt al sufletului meu” Apelul mamei jurnalistului Protasevici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

Mulți activiști ai opoziției bieloruse și apărători ai drepturilor omului împărtășesc opinia părinților jurnalistului și cred ca arestarea prietenei sale Sofia Sapega, care deține cetățenia rusă, a fost făcută pentru a întări și mai mult presiunea psihică asupra tânărului.

Țihanovskaia a cerut Statelor Unite, Marii Britanii și Uniunii Europene să acționeze în comun împotriva lui Lukașenka și guvernului său.

„Trebuie să acționeze împreună, astfel încât vocea lor să fie mai puternică”, a spus lidera opoziţiei belaruse, astăzi, într-un interviu cu agenția Reuters.

Raman Pratasievici este acuzat că ar fi fost implicat în „tulburări în masă”, ceea ce ar putea să îi aducă o condamnare de 15 ani de închisoare.

Forțele de securitate din Belarus au arestat peste 30.000 de persoane, inclusiv zeci de jurnaliști care au relatat despre mitingurile anti-Lukașenka de anul trecut, sau care au exprimat sprijin pentru protestatari sau critici la adresa regimului pe reţele de socializare.

Pratasevici a fost arestat pe 23 mai, după deturnarea la Minsk a avionului Ryanair care zbura pe ruta Atena-Vilnius

Corespondenții serviciului Belarus al postului nostru de radio relatează că autoritățile din Grecia au confirmat că jurnalistul și prietena sa au fost urmăriți de presupuși agenţi KGB, atât pe toata perioada cât s-au aflat în Grecia, cât și în zborul Ryanair.

XS
SM
MD
LG