Sub lupa ANI: Șef de penitenciar și afacerist. Cum își administra afacerea un funcționar public din Tighina

Irina Odobescu
04/06/2021
reportaje.moldova.org

Șeful Penitenciarului nr. 12 din orașul Tighina, Oleg Sainsus, a încălcat regimul juridic al incompatibilității, administrând afacerile sale în timp ce deține și calitatea de funcționar public cu statut special. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis, vineri, un act de constatare în acest sens. 

„Inspectorul de integritate a acumulat probatoriul necesar și a stabilit că, șeful Penitenciarului a deținut mai multe funcții publice cu statut special, începând cu anul 2016.  Însă, din anul 2001 până în anul 2019,  acesta și-a administrat și întreprinderea individuală.  În baza informațiilor oferite de ASP, întreprinderea a fost înregistrată cu activitatea în domeniul comerțului cu amănuntul al produselor alimentare, băuturi și produse de tutun, textilelor, îmbrăcămintei, produse din piele, etc.

Conform legislației speciale a ANI, din momentul accederii în funcție, în anul 2016, subiectul a avut termenul legal de 30 de zile pentru a-și soluționa starea de incompatibilitate. Însă, această acțiune nu a fost întreprinsă, fapt pentru care a admis încălcarea acestui regim juridic”, scrie în comunicatul emis de ANI. 

Sainsus a comunicat că întreprinderea individuală nu a exercitat activitatea chiar din ziua fondării. Acesta scrie că a cerut radierea companiei după ce a aflat abia în 2019 că figurează ca administrator. „Înregistrarea nu a fost adusă în concordanță cu prevederile legale și din acest considerent eu am intuit că întreprinderea a fost automat radiată din registru. În anul 2019 am depus cererea de radiere a acesteia”, a spus Oleg Sainsus.

Totuși, inspectorul de integritate a contrazis explicațiile subiectului prin faptul că documentele furnizate de ASP demonstrează deținerea activă a calităților de fondator și administrator, indiferent de prezența sau lipsa unei activități economice.

Procedura de control a fost inițiată de către ANI, în baza unei sesizări. Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, șeful Penitenciarului nr. 12 riscă să fie decăzut din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor. Totodată, ANI va sesiza ANP pentru demiterea acestuia din actuala funcție pe care o deține. 

Oleg Sainsus a fost vizat în două sesizări pe Harta Corupției a anticoruptie.md și era vorba despre „situația dezastruoasă și schemele de corupție din cadrul sistemului penitenciar”, dar și despre omorurile de la penitenciarul din Bender

Irina Odobescu
04/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii