Curtea de Conturi despre executarea BASS 2020: Cheltuieli nejustificate și plăți necuvenite, printre principalele nereguli constatate

Anticoruptie.md
04/06/2021
Foto: Curtea de Conturi

Schimbul ineficient de date dintre instituțiile statului, plăți necuvenite unor beneficiri, dar și cheltuieli nejustificate sunt printre abaterile prezentate de Curtea de Conturi a R. Moldova în Raportul auditului financiar al Raportului Guvernului privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) în anul 2020.

Auditul menționează că, sursele financiare în majoritate au fost utilizate pentru acordarea prestațiilor sociale, în sumă de 23,8 miliarde de lei, care au avut o pondere de peste 98% din totalul cheltuielilor.

Cu privire la cheltuielile efective ale prestațiilor sociale se relevă că acestea sunt subevaluate cu suma prestațiilor suspendate și nu reprezintă valoarea lor deplină prezentată în Rapoarte. Reducerea cheltuielilor datorită plăților suspendate doar pentru pensii și indemnizații pentru susținerea financiară a familiilor au fost estimate la cel puțin 84,6 mil. lei. Chiar dacă o parte din prestațiile suspendate sunt incluse ca cheltuieli în una din lunile următoare, instituția nu deține o informație referitor la valoarea acestora și nici sistemul informațional nu poate genera astfel de date.

Cu referire la creanțele privind plățile achitate necuvenit unor beneficiari, se constată că, sumele înregistrate și raportate la acest capitol sunt diminuate. Factorii care au generat micșorarea creanțelor sunt atât de natură internă, cât și externă, iar ca exemplu se enumeră lipsa mecanismului de transmitere și înregistrare a plăților de ajutor social achitate neîntemeiat beneficiarilor și identificate de Inspecția Socială, în valoare de 2,2 mil. lei.

Referitor la evaluarea procesului de acordare a pensiilor pentru limită de vârstă și de dizabilitate se menționează că, din eșantionul selectat nu au fost  stabilite neconformități. Totodată, recepționarea cu întârziere a informațiilor privind decesul beneficiarilor, determină cheltuieli nejustificate estimate la 1,8 mil. lei.

Datele despre persoanele decedate sunt transmise de către Agenția de Guvernare Electronică care sunt preluate din Registrul de Stat al Populației deținut de Agenția Servicii Publice. Astfel, schimbul de date urmează a avea loc zilnic (24 ore din 24 ore, 7 zile în săptămână) pentru a se evita achitări în plus a prestațiilor sociale. Cu referire la acest proces sistemic, s-a constatat că schimbul de date are loc zilnic, însă, pentru 10 zile anterioare, iar în cele mai dese cazuri sistarea plății prestației are loc atunci când rudele se adresează după ajutorul de deces. Astfel, recepționarea cu întârziere a datelor afectează direct indicatorii de executare ai BASS și generează cheltuieli.

Astfel, pe parcursul perioadei stării de urgențe, mai mult de 14.000 de cetățeni au beneficiat de ajutor de șomaj în sumă de 69 milioane de lei. Totodată, a fost stabilită evidența și organizarea plății indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19  în sumă de 1,3 milioane de lei, precum și alte prestații direcționate spre susținerea cetățenilor.

Probele de audit au fost colectate în cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) cu solicitarea informațiilor de la alte entități (Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Ocrotirea Forței de Muncă, Inspecția Socială, Î.S. Poșta Moldovei) care sunt responsabile de unele procese, de documentarea criteriilor care oferă dreptul cetățeanului la prestație, precum și de achitarea prestațiilor și de verificarea corectitudinii acordării acestora.

Anticoruptie.md
04/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii