Moscova vine cu o „nouă perdea de fum” drept contraofertă la cele 600 de milioane de euro promise Republica Moldova de la UE

Madalin Necsutu
04/06/2021
Facebook

Vicepreședintele Comitetului pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții din Duma de Stat rusă, Kazbek Taisaev, a declarat, vineri că Rusia este pregătită să acorde Moldovei un împrumut, dar numai dacă se realizează stabilitatea politică internă în țară.

Declarațiile lui Taisaev vin în contextul unei întrevederi cu conducerea organizațiilor publice care reprezintă interesele cetățenilor moldoveni în Rusia. De atfel, presa de la Chișinău l-a nominalizat pe Taisaev drept liantul din partea Moscovei a recentei alianțe dintre Partidul Comunist din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin, cât și Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon. Taisev a azburat la Chișinău cu doar câteva zile înainte de anunțarea oficială a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Moldova (BECS).

Parlamentarul rus a reamintit la ântâlnirea cu comunitatea moldovenească că fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost inițiatorul semnării unui acord privind acordarea unui împrumut rus către republică în valoare de 200 de milioane de euro. „Din păcate, politicienii moldoveni pro-occidentali au reușit anularea acordului semnat prin intermediul Curții Constituționale”, a continuat Taisaev.

„În același timp, partea rusă este pregătită să acorde un împrumut cu condiția realizării stabilității politice interne în Moldova”, a asigurat el. Vicepreședintele comisiei a menționat că parlamentarii urmăresc îndeaproape situația din Moldova, deoarece Federația Rusă este unul dintre partenerii săi de comerț exterior.

Taisayev a reamintit că „până în 2021, o serie de articole cheie ale mărfurilor exporturilor moldovenești către Rusia, care sunt legume, mere, pere etc., erau supuse unei rate zero a taxelor vamale de import”. Acest lucru a permis producătorilor agricoli din Moldova să câștige suplimentar aproape 140 de milioane de dolari și să ofere locuri de muncă pentru 32.000 de cetățeni moldoveni, a spus deputatul.

În fapt, Curtea Constituțională a respins în mai 2020 orice acord de împrumut cu Rusia din cauza clauzelor extrem de dezavantajoase pentru Republica Moldova negociate de Igor Dodon și reprezentanții guvernului Ion Chicu.

Conform negocierilor duse de Dodon și echipa sa, Federația Rusă ar fi obținut libertatea să transforme orice datorie privată în datorie de stat – acesta a fost argumentul esențial al contestatarilor acestui împrumut care au sesizat Curtea.

Anunțul deputatul rus vine după ce miercuri, Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani, în cazul în care Chișinăul va realiza o serie de reforme economice, administrative și din zona justiției.

Madalin Necsutu
04/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii