/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ „Inițial, mi-a fost frică”. Ce spun elevii care au susținut astăzi primul examen de Bacalaureat

missing
04 iunie 2021, ora 18:43

Vara a început cu provocări pentru absolvenții claselor a 12-a: de astăzi a fost dat startul examenelor de Bacalaureat. Primii care au gustat din emoții au fost elevii alolingvi – peste 3 000 la număr. Aceștia au demonstrat cât de bine cunosc limba și literatura română. Ce-i drept, imediat ce au ieșit din sălile de examen, aceștia părea să fi uitat totul.

Emoții mari au fost, astăzi, în mai multe licee din Capitală, acolo unde elevii alolingvi au susținut proba de examen la limba și literatura română. Majoritatea ne-a spus că BAC-ul nu le-a părut deloc dificil, însă au recunoscut că, la început, au tremurat de frică în sălile de examinare.

„Am scris liniștit, nu a fost nimic dificil. Toate sarcinile au fost simple. Fără probleme”.

„Inițial, mi-a fost frică. Nu din cauză că nu cunosc româna, dar pentru că nu am avut așa experiență. Suntem supravegheați de camere, dar în rest e bine”.

Și pentru că ne-au spus că Bacalaureatul a fost ușor, i-am rugat să-și amintească de opera „Luceafărul”, scrisă de Mihai Eminescu, în baza căreia au trebuit să scrie examenul.

„Tatăl… Era cerul… Dar mama era… Nu țin minte”.

„Oricare vers. Cobori… – Nu, nu țin minte”.

Atunci, i-am întrebat pe absolvenții, care tocmai ieșeau de la examen, care alte opere ale marelui scriitor cunosc. Tinerii susțin că din cauza pandemiei nu s-au putut pregăti la fel de bine ca absolvenții din anii precedenți.

„Pregătirea în acest an a fost slabă. Practic, nu am avut semestrul doi în clasa a 11-a. Așa a ieșit că nu toți s-au putut conecta la lecțiile online și a fost dificil.

Iar în timp ce elevii au se aflau în sălile de examinare, afară, profesorii și părinții își făceau mare griji pentru ei.

„De la opt dimineața, suntem aici, așteptăm copiii, cu telefoanele, pentru că ei nu le-au putut lua cu ei. Am fost liniștiți, ei au fost pregătiți, au avut un profesor bun, cred că s-au descurcat”.

Examenul la Limba și literatura română pentru elevii alolingvi a fost susținut în cadrul a 58 de centre de BAC. Responsabilii ne-au spus că nu au semnalat careva incidente pe parcursul testului.

„A decurs conform prevederilor regulamentului de desfășurare a examenului de bacalaureat. Bineînțeles, cu rigorile legate de pandemia Covid-19, respectarea distanței, dezinfectarea mâinilor”.

Deși încă nu și-au văzut notele, tinerii ne-au spus că au aplicat la mai multe universități din străinătate. Puțini au fost din cei care au recunoscut că își vor face studiile acasă, în Moldova.

„Cel mai probabil, plec în străinătate. Acolo sunt mai multe posibilități. Sunt și în Moldova, dar așa am hotărât cu părinții. O să vedem, poate rămân. – Și eu, la fel, vreau peste hotare, în Belgia, acolo e familia mea. Acolo cred că îmi va fi mai bine”.

În cadrul examenului național de bacalaureat, organizat în perioada 4-22 iunie 2021, urmează să participe 16 215 candidați, care vor susține probele de examen în cadrul celor 93 de centre de BAC. Rezultatele testării vor fi afișate pe 27 iunie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram