image
Sursa foto: Jurnal.md

Mai multe servicii prestate de ASP s-au scumpit; Deputat: Vom cere demisia directorului desemnat de Nichiforciuc

Agenția Servicii Publice și-a revizuit tarifele la mai multe servicii, precizând că modificările au fost cauzate de o decizie a Guvernului aprobată încă în decembrie 2020.

Astfel, tariful pentru eliberarea plăcilor de înmatriculare a crescut de la 480 la 550 de lei, iar pentru identificarea vehiculului în cazul primei înmatriculări – de la 400 la 600 de lei.

Agenția precizează că în cazul mai multor servicii au fost menținute tarifele vechi, pentru unele au fost mișcorate, la fel și termenelor de prestare, iar uneletarife s-au scumpit, dar „neesențial”, consideră instituția.

Iată care sunt noile tarife cerute de ASP:

- eliberarea permisului de conducere: 320 lei (în termen de 30 de zile calendaristice) → 340 lei (20 de zile lucrătoare)

- eliberarea permisului de conducere provizoriu pe perioada confecționării permisului de conducere permanent: tariful s-a menținut de 80 lei.

- preschimbarea/restabilirea permisului de conducere: tariful și termenul s-au micșorat - 400 lei (30 de zile calendaristice) → 340 lei (20 de zile lucrătoare).

- întocmirea și expedierea interpelărilor de solicitare a confirmării valabilității permisului de conducere eliberat de autoritățile străine: tariful s-a micșorat 400 lei → 130 lei

- verificarea autenticității permisului de conducere nesupus evidenței în Registrul de stat al conducătorilor de vehicule în procesul preschimbării acestuia în permis de conducere al Republicii Moldova: tariful s-a micșorat 250 lei → 100 lei.

- eliberarea certificatului de înmatriculare pentru vehicul: 320 lei → 330 lei

- eliberarea plăcilor de înmatriculare (un set din două plăci (automobile)): 480 lei → 550 lei:

- identificarea vehiculului în cazul primei înmatriculări în Republica Moldova: 400 lei → 600 lei

- identificarea vehiculului înmatriculat în Republica Moldova: 200 lei → 280 lei

Totodată, ASP declară că tarifele la serviciile prestate de instituție nu au suferit modificări pe parcursul anilor precedenți pe fonul creșterii indicilor economico-financiari pe republică.

De cealaltă parte, vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari consideră că majorările tarifelor la Agenția Serviciilor Publice sunt nejustificate.

„Entitatea a împrumutat fără acordul Guvernului sute de milioane lei. Agenția și acest executiv handicapat refuză să ofere deputaților informația detaliată despre sumele exacte ale creditelor, bunurile gajate, riscul trecerii datoriilor în contul bugetului de stat etc. Este culmea nesimțirii să vinzi un set al plăcilor de înmatriculare cu 26 de euro, cănd prețul de producere nu depășește 6 euro”, afirmă Alexandru Slusari.

Deputatul a adăugat că noul Guvern trebuie să demareze un audit la ASP pentru activitatea instituției din perioada 2017-2021.

„Unul din primele lucruri, care va fi realizat de viitorul guvern cu participarea Platformei DA, ar fi revizuirea și micșorarea tuturor tarifelor ASP, eliberarea din funcția directorului, desemnat de Nichiforciuc, precum și pornirea unui audit complex în Agenția pentru perioada 2017-2021. Vom scoate la suprafață toate schemele ale lui Plahotniuc-Iaralov-Nichiforciuc-Dodon, precum și alealtor foști și actuali demnitari de stat”, mai spus Slusari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: