image
Sursa foto: jurnal.md

Consiliul Concurenței, despre ultimatumul fermierilor: Raportul referitor la piața petrolieră NU poate fi publicat

Publicarea raportului referitor la înțelegerile de cartel de pe piața petrolieră care au avut loc în perioada 2019-2021 ( realizat de Consiliul Concurenței, dar păstrat deocamdată secret - n.red.), ar fi o încălcare gravă a legislației și ar da posibilitate companiilor vizate în investigație să atace în instanța de judecată activitatea raportorilor și ar stopa adoptarea deciziei definitive. Este răspunsul Consiliului Concurenței la solicitarea patronatelor din agricultură care au înaintat ieri un ultimatum, dacă timp de zece zile nu va fi publicat și nu va fi readusă situația la normal pe piața petrolieră, vor organiza proteste, inclusiv pichetări la Consiliul Concurenței și ANRE.

Consiliul Concurenței a emis azi un comunicat în care avertizează persoanele responsabile care intenționează publicarea raportului că „sunt pasibile de răspundere, inclusiv penală, în conformitate cu legislația în vigoare”.

„În partea ce ține de multiplele solicitări de publicare a raportului de investigație și emitere „grabnică" a unei decizii, menționăm că toate acțiunile Consiliului Concurenței sunt ghidate de respectarea procedurilor și termenelor legale. Actualmente dosarul este la etapa exercitării dreptului de apărare a părților. Urmare a aprobării deciziei de către Plenul Consiliului Concurenței acesta va fi un act administrativ public pasibil controlului judiciar. Consiliul Concurenței cheamă la dialog constructiv toate părțile interesate”, se mai spune în reacția emisă de Consiliul Concurenței.

Amintim că Federațiile naționale ale patronatelor și sindicatelor din domeniul agriculturii și industriei alimentare au solicitat ieri readucerea situației la normalitate pe piața internă a carburanților, în caz contrar vor recurge la acțiuni de protest.

Fermierii au menționat că prețul la un baril de petrol la bursele internaționale se menține la 68 de dolari, pe când în RM în ultimele șase luni benzina s-a scumpit cu 33%, fără nici o reacție adecvată din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și a Consiliului Concurenței. Totodată fermierii au mai menționat că până în prezent conținutul mult discutatului raport realizat de Consiliul Concurenței, care ar demonstra ilegalitățile de pe piața petrolieră, nu este dat publicității, iar companiile cu pricina continuă să prejudicieze populația.

Reprezentanții celor două federații au cerut ca, în termen de zece zile, să fie publicat raportul Consiliului Concurenței și aplicarea în caz de necesitate a sancțiunilor față de companiile petroliere.

În caz contrar, Federațiile anunță că își rezervă dreptul la pichetarea sediilor Consiliului Concurenței și ANRE și totodată vor solicita demisia conducerii acestora.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: