image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Alegeri 2021: La urne cu pixul de acasă, mănuși și măști; Cum vor putea vota cei cu temperatură mai mare de 37 sau tuse

Comisia națională extraordinară de sănătate publică a aprobat astăzi instrucțiunea privind organizarea și desfășurarea scrutinelor în condițiile situației pandemice. Documentul stabilește reguli obligatorii. Toți participanții trebuie să poarte măști, să-și dezinfecteze mâinile și să păstreze distanța de minimum un metru.

În ziua alegerilor, secția de votare va fi amenajată astfel încât să se respecte distanța fizică de un metru între funcționarii electorali. Aceștia cât și observatorii vor fi echipați, în mod obligatoriu cu măști, mănuși și viziere.

La intrare vor fi instalate dozatoare cu soluție dezinfectantă. Tuturor oamenilor le va fi măsurată temperatura. Cei care vor avea temperatură mai mare de 37 sau tuse nu vor putea intra în secția de votare până la ora 15, dar vor fi înscriși în lista pentru votare la domiciliu.

În incinta secției de votare va fi admisă intrarea concomitentă a unui număr limitat de alegători, care va fi egal cu numărul de cabine de vot utilizate. Alegătorii se vor prezenta la secțiile de votare cu pixurile proprii.

Pentru cei care se vor prezenta la secția de votare după ora 15.00, se vor crea condiții de votare prin asigurarea cu mască, mănuși, trecerea prioritară până la cabina de vot și contactul minim cu persoanele aflate în secția de votare.

După plecarea persoanei respective, toate suprafețele vor fi dezinfectate. Persoanele care sunt în autoizolare își vor putea exercita dreptul de vot la locul aflării, prin depunerea unei cereri la biroul electoral al secției de votare, unde alegătorul își are domiciliul/reședința.

Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală, începând cu două săptămâni înainte de ziua votării. Cât privește desfășurarea campaniei electorale, regulile nu se schimbă. În cazul evenimentelor desfășurate în spațiul închis trebuie să fie asigurată la intrare termometria, dezinfectarea mâinilor, purtarea măștilor și respectarea distanței. Durata evenimentelor nu trebuie să depășească două ore.

Noutăţile partenerilor

comentarii: