Monica Babuc: PD și-a propus mai multe obiective ce ar contribui la dezvoltarea și consolidarea domeniului educațional

Vicepreşedinta Partidului Democrat din Moldova (PD), deputatul Monica Babuc, ex-ministru al Culturii, ex-ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, a vorbit despre reușitele în domeniul educațional și cultural pe durata aflării la putere a Guvernului Filip, precum și despre obiectivele preconizate de către partid pentru următorii 4 ani.

Foto: Monica Babuc

Pe durata aflării la putere a Guvernului Filip, domeniului educaţional i s-a acordat o atenţie deosebită, fiind înregistrate mai multe rezultate frumoase. Spre exemplu, salariul pedagogilor a fost majorat cu 84%. La fel, au fost majorate cu 300% indemnizațiile pentru tinerii pedagogi – de la 30 mii lei până la 120 mii lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior și de la 24 mii lei la 96 mii lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar. În perioada respectivă, a fost implementată în premieră prevederea Codului Educației cu privire la achitarea cadrelor didactice a indemnizației pentru birotică și materiale în valoare de 2000 de lei. În acest sens s-au alocat 98 mln. lei și au beneficiat de indemnizație 50 de mii de cadre didactice din categoriile de învățământ preuniversitar – de la instituțiile de educație timpurie la instituțiile de învățământ general și profesional tehnic. De asemenea, pe durata aflării la putere a Guvernului Filip, dezvoltarea profesională continuă a fost finanțată pentru prima oară din bugetul de stat. În acest scop, în perioada 2017-2018, au fost alocate 12 mln. de lei, iar de formarea profesională gratuită au beneficiat 18 mii de cadre didactice”, a declarat Babuc, într-un interviu pentru curentul.md.

O altă reușită importantă, potrivit ei, a fost reducerea normei didactice pentru cadrele didactice tinere până la 75%, cu păstrarea salariului de funcție ca pentru 100%. Totodată a fost redusă norma didactică pentru pedagogii din învăţământul primar cu 2 ore – de la 20 la 18 ore, cu scopul de a echilibra efortul acestei categorii de pedagogi. „La fel, pentru prima oară au fost implementate programe duale finanțate din bugetul de stat pentru formarea educatorilor din grădinițe care lucrează, dar nu au studii. Astfel, educatorii au beneficiat de studii gratuite, fără întrerupere a vechimii de muncă și a remunerării…”, a mai spus fosta ministră.

Monica Babuc a dezvăluit și obiectivele PD în domeniul educației pentru următorii 4 ani.

„Ne propunem mai multe obiective care ar contribui la dezvoltarea și consolidarea domeniului educațional. În acest sens, preconizăm majorarea salariilor pentru cadrele didactice – 20 000 lei pentru un profesor. La fel, ne propunem dublarea alocației pentru materiale didactice – de la 2000 lei la 4000 lei. Printre obiective se mai enumeră înființarea unei școli în fiecare localitate, comanda de stat pentru profesori prin burse echivalente cu salariul minim și cursurile gratuite de formare continuă. Accent vom pune pe spațiu și utilaj tehnic, asigurând apartamentele de serviciu pentru tinerii pedagogi care se angajează în sistem şi laptop pentru fiecare cadru didactic. La fel, cadrele didactice vor fi asigurare cu bilet gratuit de tratament sanatorial odată la 5 ani”, a menționat democrata.

Deputata a subliniat că în următorii ani își propun aprobarea unui Program de stat de dezvoltare şi motivare a resurselor umane în sistemul de învățământ, aprobarea unui Program de stat de educație parentală pentru armonizarea eforturilor educaționale ale sistemului și a familiei, dar și elaborarea unui sistem de burse pentru cadrele didactice pentru dezvoltarea serviciilor educaționale (activități în cercuri specializate, elaborarea de cursuri opționale etc.).


Pub