Mai puține gropi în capitală: Primăria a dat start lucrărilor de plombare a gropilor de pe unele străzi

În lipsa unui răspuns de la reprezentanții Ministerului Economiei cu privire la eliberarea certificatelor de conformitate pentru masa asfaltică caldă de către laboratoarele acreditate, Primăria a decis ca agentul economic care va livra asfalt să își asume responsabilitatea și să livreze mixtura care să corespundă noilor standarde. Astfel, astăzi a fost dat startul lucrărilor de plombare a gropilor de pe unele străzi din Chișinău. Este vorba despre străzile Alexandr Pușkin, Petricani și bulevardul Dacia.

Foto: chisinau.md

Astfel, în legătură cu reparația părții carosabile de pe bd. Dacia (stația terminus), transportului public - troleibuzul nr. 4 și nr.22, circulă pe traseul modificat, după cum urmează: spre Bd. Dacia: Ruta nr.4 - de pe str. N. Zelinski - str. Independenței și retur pe traseul stabilit; - Ruta nr. 22 - bd. Dacia - bd. Traian și retur pe traseul stabilit.

Totodată, pe parcursul nopții vor continua lucrările de frezare a segmentelor degradate de asfalt pe bd. Dacia, str. Petricani şi Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni, iar vineri aceste gropi vor fi plombate.

Toate tipurile de mixturi livrate de către agentul economic vor fi supuse testelor de laborator.

Procurarea asfaltului cald pentru reabilitarea drumurilor a ajuns motiv de pariu pentru premierul interimar, Aureliu Ciocoi și primarul capitalei, Ion Ceban. Cel puțin asta a declarat edilul, care mai precizează că l-a și câștigat întrucât procesul de asfaltare este blocat. Ceban susține că au existat multe discuții cu cei de la ministerul Economiei, însă rezultatele acestora se văd pe drumurile din oraș și din țară. Ceban a mai spus că luni, 31 mai, vor veni cu o soluție pentru a interveni, asta în timp ce câștigătorii licitațiilor nu sunt certificați, fapt care nu le permite să procure asfalat necesar. 

Premierul Aureliu Ciocoi a venit cu un răspuns dur la nemulțumirile drumarilor în privința introducerii standardelor europene pentru producerea asfaltului, care blochează procesul de reabilitare a drumurilor. Premierul afirmă că au trecut 5 ani, de la aprobarea hotărârii de Guvern, timp suficient pentru ca ultimii să se conformeze. Ciocoi spune că la moment în țară există companii care sunt gata să efectueze lucrări cu noile standarte. „Sunt suficiente cu acreditări și certificate obținute”, a declarat Ciocoi.

Primarul capitalei a anunțat ieri că a solicitat ca odată ce va fi asfalt cald să se lucreze masiv pe străzile capitalei pentru că situaţia la acest capitol este dezastruoasă.

„Noi nu mai putem aștepta și am realizat licitația cu privire la achiziția de betoane asfaltice, care a avut loc în condițiile în care agenții economici au prezentat declarații de conformitate a produselor realizate conform noilor cerințe EN”, a menționat Ceban.

Ministerul Economiei nici până pe 17 mai nu a venit cu o soluție privind procedura de achiziționare a asfaltului, deși termenul limită enunțat anterior era de 15 mai. Primarul capitalei a comentat subiectul la ședința Primăriei de astăzi, subliniind că până astăzi nu există certificare pe acest subiect.

La mijlocul lunii aprilie, primarul capitalei Ion Ceban, a criticat din nou funcționarii de la ministerul Economiei, din cauza cărora ar întârzia lucrările de reabilitare a drumurilor. Edilul capitalei susține că responsabilii din cadrul Primăriei au făcut tot ce le-a stat în putință.


Pub