Raportul de investigație privind piața petrolieră rămâne „în culise”: Motivul invocat de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței anunță că nu va face public raportul de investigație cu privire la constatările de natură concurențială pe piața produselor petroliere întrucât ar fi „o încălcare gravă a legislației”. Reacția vine după ce ieri, reprezentații a două federații au cerut ca în termen de 10 zile să fie publicat raportul și aplicate sancțiuni companiilor petroliere, în caz de necesitate. CC a emis astăzi un comunicat în care mai precizează că acțiunile lor sunt „ghidate de respectarea procedurilor și termenelor legale”.

Foto: competition.md

Urmare a investigației sectoriale, raportul de investigație (care nu constituie un act adminstrativ) cu privire la constatările de natură concurențială pe piața produselor petroliere (nu corectitudinea formării prețurilor, or Consiliul Concurenței nu are asemenea atribuții legale) a fost remis în adresa părților vizate, Președinției, Parlamentului, SIS, ANRE și Procuraturii Generale.

Publicarea raportului de investigație ar fi o încălcare gravă a legislației care ar da posibilitatea companiilor vizate în investigație  de a ataca în judecată acțiunile ilegale și ar stopa adoptarea deciziei definitive, iar persoanele responsabile care intenționează publicarea acestuia sunt pasibile de răspundere, inclusiv penală, în conformitate cu legislația în vigoare. În contextul celor expuse, sunt relevante prevederile art.38 al. (5) din Legea concurenței 183/2012: Informaţiile confidenţiale colectate în procesul aplicării prezentei legi se utilizează de Consiliul Concurenţei doar în scopul pentru care au fost obţinute şi nu pot fi divulgate decît cu consimţămîntul, exprimat într-o formă explicită, al persoanei de la care au fost obţinute sau la cererea instanţei de judecată ori a altor organe competente, dacă acest fapt este prevăzut de lege.

Respectiv, în partea ce ține de multiplele solicitări de publicare a raportului de investigație și emitere „grabnică" a unei decizii, menționăm că toate acțiunile Consiliului Concurenței sunt ghidate de respectarea procedurilor și termenelor legale. Actualmente dosarul este la etapa exercitării dreptului de apărare a părților. Urmare a aprobării deciziei de către Plenul Consiliului Concurenței aceasta va fi un act administrativ public pasibil controlului judiciar”, se arată într-un comunicat emis de CC.

Aceștia cheamă la „dialog constructiv toate părțile interesate în vederea elucidării tuturor aspectelor aferente cazului, eficientizarea acțiunilor de investigație (în limitele legislației în vigoare), precum și în vederea promovării unui mediu concurențial sănătos și creșterii bunăstării consumatorilor”.

Federațiile Naționale a Patronatelor și Sindicatelor din agricultură și industria alimentară au cerut ca, în termen de zece zile, să fie publicat raportul Consiliului Concurenței și aplicarea în caz de necesitate a sancțiunilor față de companiile petroliere. În caz contrar, aceștia au anunțat că își rezervă dreptul la pichetarea sediilor Consiliului Concurenței și ANRE și totodată vor solicita demisia conducerii acestora.


Pub