Maia Sandu, despre criticile după revocarea lui Clima: Un punct de vedere. El rămâne în continuare judecător

Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție la comentariile făcute de unii juriști după anularea decretului privind numirea lui Vladislav Clima la CA Chișinău. Acesta afirmă că „este punctul lui de vedere”, referindu-se la declarația făcută de Vladislav Gribincea, și subliniază că „judecătorii corupți nu pot să asigure o justiție independentă”. Șefa statului a menționat că prin decretul semnat Clima nu a fost scos din sistem, ci doar de la șefia CA Chișinău.

Foto: UNIMEDIA

„Este punctul lui de vedere. Repet, aici nu se apară independența justiției, nu pot judecători corupți să asigure o justiție independentă. Lucrurile trebuie văzute și trebuie să spunem pe nume. E foarte gravă situația în sistem, nu se poate autocurăța și trebuie o intervenție externă, pentru aceasta trebuie să fie sprijin în Parlament.

Unul dintre mesajele pe care le-am transmis la ședința cu CSM a fost să convenim că ei vor numi doar oameni integri în funcții. I-am rugat să nu ajungem să avem aceste dispute.

În cazul lui Clima, asta nu înseamnă că prin acest decret el a fost scos din sistem, deci el rămâne în continuare judecător. Ceea ce am putut eu să fac, este doar să revoc decretul de numire a lui în funcție de președinte al CA”, a declarat Sandu.

Președinta Maia Sandu a anulat decretul fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. 

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, profesori titulari de drept, Carolina Ciugureanu-Mihailuță și Elena Belei au calificat declarațiile, cuprinse în partea de motivare a Decretului președintei Maia Sandu privind revocarea decretului de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, ca fiind eronate și total lipsite de substrat factologic.

La sfârșitul lunii iulie 2020, CSM l-a desemnat pe magistratul Vladislav Clima câștigător al concursului pentru suplinirea funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău. Vladislav Clima este judecător din 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. În februarie 2017, în temeiul unui decret al președintelui Igor Dodon, ajunge judecător la CA Chișinău.

Mai mulți juriști din Republica Moldova au venit cu o părere despre decizia Maiei Sandu de a anula decretul fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Avocatul Gheorghe Malic susține „că o persoana poate fi destituită dintr-o anumită funcție, oricare ar fi ea, inclusiv, dacă prevede legea, și în condițiile în care a fost desemnată ilegal, însă nu se anulează actul juridic prin care a fost desemnat, ci se emite un nou act de eliberare din funcţia respectivă, ca fiind o persoană, care a fost desemnată ilegal în această funcție. Cu atât mai mult că persoana concretă deja a îndeplinit anumite atribuții de serviciu și a produs câteva consecințe, inclusiv juridice, care au fost adoptate nu atât de persoana vizată, cât de funcția pe care o deținea persoana vizată”.


Pub