Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Serviciul de Securitate al Ucrainei…

Serviciul de Securitate al Ucrainei a deconspirat susținătorii restaurării Uniunii Sovietice în regiunea Dnipropetrovsk. Aceștia pregăteau pseudo-alegeri

În regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina, a fost deconspirată activitatea unui grup care dorea să restabilească „sovietele poporului” și „structurile de putere” ale Uniunii Sovietice, relatează Hromadske. Despre acest lucru a anunțat serviciul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Conform informației SSU, o localnică cu „experiență” în procese de creare a pseudo-formațiunilor statale a atras în grup aproximativ 100 de persoane. Se presupune că activitățile grupului sunt coordonate de o organizația obștească din Rusia „Sovietul Suprem al URSS”.

Cei de la Serviciul de Securitate afirmă, că „Președintele Sovietului Suprem al RSSU” a distribuit certificatele de cetățenie ale URSS membrilor grupului și, de asemenea, a făcut campanie pentru a participa la pseudo-alegeri pentru noile organe de stat.

Potrivit SSU, membrii unei organizații neînregistrate a „Uniunii internaționale a ofițerilor sovietici” din Rusia au luat parte la formarea unui „bloc de forță” a structurilor false.

Au fost efectuate percheziții la locul de trai al organizatorului grupului și al participanților activi. Au fost găsite documente despre „sovietele poporului” false, tehnică de clacul care a fost folosită pentru confecționa certificate de cetățenie, liste cu membrii grupului și corespondență cu curatorii din Federația Rusă.

Ancheta se desfășoară în conformitate cu l. 2 a art. 436-1 din Codul penal (producerea, distribuirea simbolurilor comuniste și naziste și propaganda regimurilor totalitare). Acest articol prevede închisoare cu un termen de la cinci până la zece ani, cu sau fără confiscarea averii.

În februarie SSU a deconspirat și în regiunea Zaporijjea un grup care chema la renașterea Uniunii Sovietice.