Semnificațiile expresiei „profund îngrijorat” de ceea ce se întâmplă în Belarus

„Uniunea Europeană este iarăși  «profund îngrijorată»”? Ha! Aceasta a fost reacția bielorușilor care au aflat despre aterizarea forțată a avionului Ryanair și arestarea jurnalistului Raman Pratasevici și a iubitei sale Sofia Sapega. Internetul din Belarus a explodat cu serie de meme-uri satirice prin care sunt ridiculizate declarațiile de „profundă îngrijorare” a instituțiilor europene, subliniind faptul că astfel de declarații și inacțiuni nu au adus niciun rezultat din 2020 încoace.

Cu o zi mai târziu, spre uimirea multor opoziționiști, tonul UE s-a schimbat. Cu viteză fără precedent, consiliul UE a acuzat regimul lui Lukașenka pentru „deturnarea” zborului Ryanair și a anunțat o listă de sancțiuni, în timp ce o serie de companii aeriene și-au anulat complet zborurile către Belarus sau și-au schimbat rutele pentru a evita intrarea în spațiul aerian din Belarus.

Dar stați o clipă! Oare nu multe țări UE, în pofida „îngrijorărilor profunde”, afirmau că situația creată în Belarus este problema Minskului, chiar dacă aceasta implică tortură, crime și arestări? Iar acum, când Lukașenka a devenit o amenințare nu numai pentru bieloruși, ci și pentru cetățenii europeni care zboară deasupra țării (și, desigur, pentru companiile aeriene), înțelegem ce îi preocupă de fapt atât de mult. 

Și acum? După ce Belarusul a devenit în sfârșit un paria, cel puțin în aer, societatea civilă s-a împărțit în două tabere. În timp ce unii sunt mulțumiți de decizie, deoarece o văd ca „începutul și sfârșitul” regimului, alții cred că bielorușii sunt acum prinși, deoarece persoanele supuse persecuției politice nu mai pot părăsi țara. Nu mai există o fereastră către Europa. Belarus a devenit o mare închisoare.

Pentru ei, interdicțiile de zbor nu au fost sancțiunile mult așteptate, din cele pregătite persistent de echipa liderei de opoziție Svetlana Țihanovskaia. Nimeni nu i-a întrebat pe bieloruși ce-și doresc. Și această neputință politică este cu adevărat enervantă.

Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.

Vika Biran este autoare și activistă LGBTQ din Minsk. Ea trăiește în Berlin. La fel ca mulți bieloruși, în ultima săptămână, Vika urmărit constant flightradar24.com (serviciu de urmărire a traficului aerian în timp real), amuzându-se de zborul avioanelor care înconjoară cu atenție teritoriul Belarusului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.