21:28:30 16.04.2024
Stiri

Un analist investițional AVERTIZEAZĂ: R. Moldova ar putea rata cele 600 de MILIOANE de euro oferite de UE, dacă guvernarea e preluată de Dodon/Voronin: „Finanțările sunt condiționate de reforme, iar „kuliok” Dodon nu ar putea accesa acești bani”

Actualitate 03.06.2021 09:34 Vizualizări2495 Autor: Ziarul National
Un analist investițional AVERTIZEAZĂ: R. Moldova ar putea rata cele 600 de MILIOANE de euro oferite de UE, dacă guvernarea e preluată de Dodon/Voronin: „Finanțările sunt condiționate de reforme, iar „kuliok” Dodon nu ar putea accesa acești bani”


Moldoveanul Dumitru Vicol, analist investițional la o bancă americană din Londra, Marea Britanie, susține că oferirea de către Uniunea Europeană a ajutorului de 600 de milioane de euro pentru R. Moldova este cea mai bună veste din ultima perioadă. Totuși, banii vor putea fi accesați, după alegerile parlamentare anticipate, de o echipă integră și în niciun caz de tandemul Igor Dodon/Vladimir Voronin.

„Vestea bună că UE ne pune la dispoziție 600 de milioane de euro. Doar o echipă integră poate accesa aceste 600 de milioane de euro. Vestea și mai bună e că dobânzile la această finanțare ar trebui să fie super mici. Comisia Europeană finanțează astfel de planuri prin emisiune de obligațiuni pe piața de capital. La momentul actual, obligațiunea de 10 ani e puțin sub 0%. Respectiv, dobânzile plătite de R. Moldova nu ar trebui să depășească 0,5% pentru 10-15 ani”, a precizat Vicol.

Citește și: UE a aprobat alocarea a 600 de MILIOANE de euro pentru RELANSAREA economică a R. Moldova: „Este singurul astfel de PACHET economic acordat de UE unei țări din vecinătatea estică”

Vestea și mai bună, în opinia analistului, este că o parte din aceste finanțări pot fi folosite pentru infrastructură.

„Vestea și mai bună e că finanțările sunt condiționate de reforme, iar „kuliok” Dodon precis că nu ar putea accesa acești bani. Provocarea cea mare e dacă noi vom reuși ca stat să valorificăm această oportunitate. De exemplu, România a reușit să absoarbă doar 40% din fondurile europene puse la dispoziție între 2014-2020”, afirmă Vicol.

Sursa citată a mai adăugat că R. Moldova are nevoie, în următoarea perioadă, de investiții publice și private de 300 – 400 de milioane de euro anual.

„Doar așa putem avea o țară unde dorim să rămânem sau să revenim. Noi vom putea valorifica acești bani doar dacă livrăm reforme, iar Maia Sandu a demonstrat că are tăria de a promova reformele. Acum e nevoie de o echipă guvernamentală care să o susțină”, a conchis Dumitru Vicol.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md