Laura Codruța Kovesi: „Toate infracțiunile cu bani europeni, comise după 1 iunie, vor intra în jurisdicția Parchetului European”

Cornelia Cozonac
03/06/2021
Parlamentul European

Șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a spus pe 1 iunie că toate infracțiunile cu bani europeni care vor fi comise după 1 iunie vor intra în jurisdicția parchetului pe care îl conduce. Kovesi a estimat că numărul de cazuri pe care le va avea de rezolvat Parchetul European va fi în jur de 3000 pe an. Printre principalele misiuni ale instituției va fi monitorizarea modului în care vor fi utilizate fondurile acordate prin Planul de Relansare Economică post-pandemie.

Întrebată despre refuzul Sloveniei de a recunoaște cei doi candidați la EPPO, Kovesi a spus că nimeni nu va opri activitatea acestei instituții, care, în opinia ei va fi una independentă, potrivit romania.europalibera.org.

„Nimeni nu va opri Parchetul European să muncească. În opinia mea, aceasta este o problemă locală sensibilă și subminează încrederea, funcționarea eficientă a sistemului de management și control pentru UE în Slovenia”, a răspuns Laura Kovesi la o întrebare pusă de un jurnalist.

Procurorul general european a spus că va fi imposibil ca parchetul să se ocupe de toate cazurile, dar nu și-a propus să lase la urmă cazurile din Slovenia.

„Noi estimăm că numărul de cazuri de la Parchetul General European va fi undeva la 3.000 de cazuri. Primul caz a fost din Germania și am înregistrat și cazuri din Italia. Deci, avem deja acum două situații. În primul rând, dorim să înregistrăm cazurile care erau în curs în statele membre și situațiile în care putem prelua aceste cazuri. Aceasta înseamnă că putem lua cazurile în detaliu și putem continua ancheta pe baza unor criterii obiective”, a mai spus Kovesi.

Inițial, Ungaria se afla printre cele cinci țări care nu au vrut să participe la Parchetul European. Kovesi a anunțat că Ungaria a semnat de curând un acord de lucru cu EPPO.

„Pentru statele membre neparticipante vom continua să cooperăm cu colegii noștri procurori. Vom folosi instrumentele legale utilizate în toate țările UE. Sper că munca noastră îi va convinge să se alăture. Dar, în cele din urmă, aceasta este o decizie politică. Noi suntem procurori, deci, nu putem comenta acest lucru. Am început să purtăm un dialog cu toți colegii noștri din aceste cinci state membre neparticipante și am semnat deja un acord de lucru cu Ungaria. Și sper în curând că vom fi de partea tuturor celorlalte state membre participante”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Alături de România, la EPPO mai participă următoarele țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania.

Parchetul European va investiga infracțiunile care afectează bugetul UE – inclusiv frauda, corupția, spălarea banilor și frauda transfrontalieră în domeniul TVA.

EPPO va colabora cu autoritățile naționale de aplicare a legii și va coopera îndeaproape cu alte organisme ale UE, cum ar fi Eurojust, Europol și OLAF. EPPO va remedia deficiențele existente în prezent și va combate fraudarea fondurilor UE în cazurile care depășesc pragul de 10.000 euro.

Cornelia Cozonac
03/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii