fbpx

Două noi misiuni pe planeta Venus, anunțate de NASA

După decenii de explorare a altor planete, NASA își întoarce privirea către Venus, cea mai fierbinte planetă a sistemului solar, pe care a explorat-o ​​ultima dată în 1989, cu nava spațială Magellan, informează Euronews.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Noul administrator al NASA, Bill Nelson, a anunțat, miercuri, viitoarele misiuni spațiale pe Venus, în timpul primei sale întâlniri cu angajații agenției spațiale americane. Prima misiune, denumită DaVinci Plus, va analiza compoziţia atmosferei, în încercarea de a stabili dacă pe suprafaţa „planetei infernului” a existat la un moment dat un ocean, scrie libertatea.ro.

A doua misiune, denumită Veritas, urmează să studieze istoria geologică, prin cartografierea suprafeței planetei stâncoase. Fiecare dintre cele două misiuni, care vor fi lansate între 2028 și 2030, va fi finanțată cu câte 500 de milioane de dolari pentru dezvoltare, în cadrul programului Discovery al NASA.

DaVinci Plus și Veritas au ieșit învingătoare în fața altor două misiuni propuse într-un „proces competitiv, evaluat de colegi”, care doreau trimiterea de sonde spațiale pe Io, satelit al planetei Jupiter și pe Triton, satelitul planetei Neptun.

În perioada de început a explorării spațiale, SUA și fosta Uniune Sovietică au trimis mai multe misiuni pe planeta Venus. Ulterior și alte agenții spațiale au efectuat explorări pe Venus, inclusiv orbitatorul Venus Express al Agenției Spațiale Europene în 2005 și Akatsuki japonez în 2010, care este încă operațional pe orbită.

Articole asemănătoare

Back to top button