image
Sursa foto: Profimedia

Lege împotriva opoziției din Rusia. Persoanele declarate „extremiste” și „teroriste” nu pot participa la alegeri

Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului Rusiei, a adoptat miercuri o lege prin care introduce o interdicție temporară pentru liderii și membrii organizațiilor considerate extremiste sau teroriste de a participa la alegeri, scrie agenția TASS, citată de Digi24.

Legea a fost votată cu un singur vot împotrivă și o abținere. Criticii spun că Moscova vrea să se asigure că opozanții regimului nu vor lua parte la alegerile din Rusia. 

Persoanale declarate prin decizie a instanței ca făcând parte din organizații extremiste sau teroriste nu au voie să candideze la niciun fel de scrutin, potrivit noii legi.

Fondatorii și conducătorii acestor organizații au interdicție de participa la alegeri timp de cinci ani de la decizia instanței prin care organizația a fost interzisă sau desființată.

Membrii acestor organizații, precum și persoanele implicate în astfel de activități au interdicție timp de trei ani.

Legea, care a întrunit o majoritate covârșitoare în Consiliul Federației - 146 de voturi pentru, 1 împotrivă și o abținere -, a trecut deja de camera inferioară, Duma de Stat, și așteaptă să fie promulgată de președintele Vladimir Putin, potrivit France24, care citează AFP.

Actul normativ stabilește și criteriile prin care se determină implicarea persoanelor în activități ale organizațiilor extremiste sau teroriste. Astfel, nu sunt considerați extremiști doar cei care activează în astfel de organizații, ci și cei care și-au exprimat sprijinul pentru ele. Sprijinul poate fi exprimat printr-o declarație, chiar și online. 

Decizia privind implicarea unei persoane în astfel de organizații aparține instanței de judecată. În cazul fondatorilor și conducătorilor acestor organizații nu este nevoie de decizia instanței. 

Interdicția de trei ani pentru membrii simpli se aplică persoanelor care și-au exprimat sprijinul pentru organizație cu până la un an înainte de decizia instanței prin care a fost declarată ca extremistă sau teroristă.

În cazul liderilor, interdicția de cinci ani se aplică dacă au deținut poziții împortante în organizație cu până la trei ani înainte de a fi declarată extremistă sau teroristă de instanță.

Noile reguli nu se vor aplica în cazul alegerilor care au avut deja loc, mai precizează agenția TASS.

Legea este considerată de criticii Kremlinului ca vizându-i pe susţinătorii lui Alexei Navalnîi. Un tribunal rus deliberează dacă organizația politică condusă de Alexei Navalnîi este extremistă și ar putea pronunța o decizie săptămâna viitoare.

Marți, un apropiat al fostului opozant rus Mihail Hodorkovski a fost arestat după ce a fost dat jos dintr-un avion care tocmai se pregătea să decoleze spre Varșovia, pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg. El a fost dus direct la Comitetul de Anchetă, au anunțat pe Twitter colaboratorii săi.

Andrei Pivovarov a fost director al organizaţiei pro-democrație Open Russia (Rusia Deschisă), ONG-ul fondat de Mihail Hodorkovski, aflat în prezent în exil după ce a făcut opt ani de închisoare în Rusia.

În 2017, autorităţile ruse au declarat indezirabilă această organizaţie, care are sediul la Londra, interzicându-i practic să desfăşoare activităţi. Colaboratorii organizaţiei din Rusia şi-au continuat însă activismul sub acelaşi nume, dar ca persoană juridică separată, încercând astfel să se protejeze de urmăriri penale.

Un alt opozant al Kremlinului, Dmitri Gudkov, a fost reținut marți de poliția din Rusia și riscă să fie trimis la închisoare, în condițiile în care autoritățile au intensificat presiunea asupra disidenților, înainte de viitoarele alegeri parlamentare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: